06. 01. 2022

Bytová výstavba letos poroste jen velmi mírně, na předcovidovou výši se zatím nevrátí

České stavební firmy budou mít v letošním roce dostatek zakázek. Zájem o bytovou výstavbu nepoleví, objem výstavby bude ale jen velmi mírně vyšší než v loňském roce. Proto výstavba nových bytů a domů stále zůstane pod úrovní roku 2019, tedy posledního roku neovlivněného pandemií. Stavební firmy i zákazníci se i v letošním roce budou muset vypořádat s rostoucími cenami surovin, nedostatkem pracovníků a možnými logistickými výpadky. Oživení sektoru v západní Evropě bude rychlejší.

Výstavba nových domů a bytů v České republice v letošním roce zrychlí jen velmi mírně, měla by být zhruba o procento silnější než loni. Ani letos se plně nezotaví z pandemického propadu. Objem nově zahájené bytové výstavby se tak k úrovni roku 2019 vrátí až v příštím roce, k silnějšímu oživení dojde ještě o rok později.

„Stále vidíme velmi silnou poptávku ze strany soukromníků i firem. Lidé chtějí lépe bydlet, stavějí si nové domy nebo rekonstruují ty staré. Český bytový fond je ve srovnání se západní Evropou stále poměrně zastaralý, lidé chtějí do svého bydlení investovat. Stavební sektor proto pozvolna poroste, objem bytové výstavby bude mírně vyšší než loni, ale návrat
na předcovidové úrovně bude ještě chvíli trvat,“
potvrdil generální ředitel Xella pro Českou republiku a Slovensko Peter Markovič.

Na druhé straně ale nárůsty bytové výstavby budou jen velmi pozvolné. „Ceny nemovitostí rostou prakticky nejrychleji v Evropě, zdražují i hypotéky. České stavebnictví se navíc stále potýká s nedostatkem zahraničních manuálních pracovníků.  K tomu se přidává bezprecedentní nárůst ceny některých stavebních materiálů, především dřeva či zateplovacích prvků, a nově
i růst cen energií či pohonných hmot i logistické a dopravní problémy,“
vysvětlil Peter Markovič hlavní důvody bránící rychlejšímu růstu.

REKLAMA

Celková hodnota nově dostavěných bytů v České republice loni podle dat Euroconstructu dosáhla zhruba 177 miliard korun, to představovalo asi 6procentní růst. Letošní tempo růstu bude pomalejší, trh se zvýší jen o zhruba miliardu korun. V roce 2020 však trh propadl zhruba o 7 procent, objem bytové výstavby před krizí dosáhl 180 miliard korun.

Objem nově zahájené bytové výstavby v České republice (v mld. Kč, odhad Euroconstructu):

2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
167 180 167 177 178 181 184

Oživení v západní Evropě je přitom rychlejší. Zatímco v roce 2020 celkově nová bytová výstavba v Evropě spadla o 7 procent, pro loňský rok už Euroconstruct oznámil návrat na předcovidové úrovně. A rychlejší bude tempo růstu i letos, kdy by trh v Evropě měl růst
o 4 procenta. Zatímco loni byly největším tahounem růstu v Evropě trhy ve Velké Británii, Švédsku či Finsku, letos by tempa růstu přes 10 procent mělo dosáhnout Nizozemí nebo Irsko.

REKLAMA

V roce 2019 byla v České republice zahájena výstavba zhruba 39 tisíc rodinných domů a bytů, v roce 2020 už to bylo jen 35 tisíc, loni došlo k opětovnému oživení na zhruba 38 tisíc domů
a bytů. „Letos i příští rok se budeme pohybovat na podobných úrovních, i nadále však poroste cena těchto bytů a domů,“ dodal Peter Markovič.

Zájem domácností o vylepšování stávajícího bydlení nebo výstavbu nového potvrzuje i nedávný průzkum Xella. Každá šestá česká domácnost v ČR (17 %) v nejbližší době plánuje či zvažuje nakupovat zdící materiály a stavět tak nové vlastní bydlení nebo rekonstruovat to stávající. Zhruba třetina z těchto stavitelů se přitom chystá na novou výstavbu, dvě třetiny na rekonstrukci.

Nerezidenční výstavba zažila v době pandemie ještě výraznější propad než bytová výstavba. „I zde letos dojde k mírnému oživení. Návrat na předcovidová období ale bude ještě výrazně delší, například výstavba kanceláří se téměř zastavila. Firmy fungují z velké části na home office, zvykli si, že potřebují méně prostoru a nové kanceláře se tak stavět nebudou,“ uzavřel Peter Markovič.

Xella CZ je dceřinou společností německé Xella Baustoffe GmbH, na českém trhu působí
od roku 1996, pod značkami Ytong, Silka a Multipor. V ČR má 3 výrobní závody,
a to v Chlumčanech, Hrušovanech u Brna a Horních Počaplech, ve kterých Xella CZ celkem zaměstnává více než 300 lidí.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek