27. 08. 2020

CENTURY 21: Jak nejlépe prodat nebo koupit nemovitost

Prodej nebo nákup nemovitosti zažije většina lidí maximálně párkrát za život. Zpravidla jde o poměrně vysoké částky. Proto síť realitních kanceláří CENTURY 21 připravila přehled doporučení, na co by si měli dát prodávající i kupující pozor.

Při prodeji bytu či domu je nejzásadnějším krokem správně nastavená cena nemovitosti. Pokud je nastavená příliš vysoko, nemovitost zůstává v nabídce dlouho a případné zlevnění pak budí podezření. Naopak příliš nízká cena znamená finanční ztrátu.
Pro rychlý prodej je podstatná správná inzerce a prezentace nemovitosti. Nejdůležitějšími inzertními realitními portály na českém trhu jsou Sreality.cz a Reality.iDNES.cz. S prodejem mohou pomoci i profesionální realitní makléři. „Kvalitní realitní kancelář umí oslovit více zájemců. Dobře napsaný inzerát s profesionálními fotkami a emočně zaměřeným videem vzbudí větší zájem. Zajímavé je i využití speciálního marketingu, například speciální webové stránky na jednu nemovitost, přesně zacílené kampaně na Facebooku, Googlu a podobně,“ říká makléř Jan Simper z realitní kanceláře CENTURY 21 Real Tip. Realitní kanceláře také většinou zařídí odhad ceny nemovitosti, prohlídky a smlouvy, provize se pohybuje okolo 4 % z prodejní ceny nemovitosti. „Vzhledem k tomu, že se postaráme o vše potřebné a dokážeme zvednout cenu nemovitosti, je to pro klienty zpravidla výhodné,“ dodává Simper.
Když prodávající sežene zájemce, ještě zdaleka není vyhráno. Je důležité si ověřit, zda má kupující například předschválený úvěr či zda dosáhne na hypotéku. „Důležitým krokem je podpis rezervační smlouvy s nevratnou rezervační částkou,“ radí realitní makléř Jan Simper.
Kupujete? Zkuste vyjednat slevu
V případě, že je cena dobře nastavená, prodává se nemovitost obvykle za inzerovanou částku. Pokud ale kupující ví, že je byt či dům v nabídce již dlouho, určitě je prostor k tomu, vyjednat na prohlídce slevu. „Dobrým argumentem pro slevu, na kterou může majitel slyšet, je, že se jedná o slevu na vyjmenované nedostatky nemovitosti. Když budete aktivní a navrhnete po prohlídce slevu, může vám to pomoci nakoupit výhodněji,“ říká Jan Simper z realitní kanceláře CENTURY 21 Real Tip.
Při současných cenách nemovitostí může podle Simpera vést cesta ke kvalitnímu bydlení i přes rešerši zajímavých lokalit. „Lokalita je nejzásadnější faktor ceny nemovitosti. Doporučuji se zaměřit na v dnešní době méně atraktivní lokality, které mohou mít v budoucnu pozitivní vývoj. Tedy na ty, kde se chystá výstavba nové infrastruktury nebo občanské vybavenosti, případně rozsáhlá revitalizace.“
Pro některé nemovitosti je atraktivní také změna dispozic. „Zajímavou změnou dispozice může být změna z 2+1 na 3+kk. Je ale nutné si vytipovat byt s velkou kuchyní, kde je taková úprava možná,“ říká Jan Simper z realitní kanceláře CENTURY 21 Real Tip. Závěrem naopak odrazuje od shánění bydlení přes dražby: „Dnes se v dražbách častokrát dosahuje tržní, nebo dokonce vyšší než tržní ceny.“