24. 01. 2023

Ceny nemovitostí klesají hlavně v regionech. Novostavby stagnují

Máme za sebou dva roky koronavirové krize, skoro rok nedalekého válečného konfliktu a několik měsíců energetické krize. Zboží v obchodě rychle zdražuje a za plnou nádrž u auta zaplatíte nemalou částku. Není tedy divu, že lidé mají strach z budoucnosti, což ovlivňuje i nákup a prodej nemovitostí.

Lidé, kteří čekali na levnější nemovitosti, mohou mít radost. Ceny klesají, ale jen některé. Podle údajů realitního portálu Videobydleni.cz klesly ceny panelákových bytů v lednu v meziročním srovnání v průměru o 20 procent. Pokles cen u panelákových bytů je patrný hlavně v regionech, v Praze ceny klesly maximálně o pět procent. Ceny novostaveb ale stagnují.

Na druhou stranu ale rostou sazby u hypotečních úvěrů. Ty se momentálně podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex pohybují kolem 6,34 procenta. Loni v lednu byla průměrná sazba u hypoték 3,43 procenta.

Zájem o hypoteční úvěry značně klesá. Výhodnější je financovat nemovitost bez půjčky nebo vzít na přechodnou dobu zavděk nájemním bydlením.

Oproti loňsku je možné levněji pořídit rodinný dům, zvláště ve středních Čechách, kde taková nemovitost stojí mezi 10 a 20 miliony korun. Rodinné domy zlevňují o desítky procent.

Banky poskytující hypotéky zpřísnily pravidla, podle kterých svým klientům půjčují peníze na koupi nemovitosti. Na druhou stranu mají lidé obavy z budoucnosti, takže se nechtějí zadlužit na dlouhá léta,“ vysvětluje Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

REKLAMA

Některé podmínky pro poskytnutí hypotéky jsou dány Českou národní bankou. Hypoteční úvěr nesmí být vyšší než 8,5násobek čistého ročního příjmu, a aby si klient mohl vůbec půjčit peníze, musí mít nějaké své vlastní finanční prostředky. Lidé do 36 let musí mít zaplatit 10 procent z hodnoty zástavy nemovitosti a nad 36 let dokonce 20 procent. Pro banku je také důležitá platební morálka, bonita a úvěrová historie.

Dražší hypotéky nahrávají nájmům

Zájem o nájemní bydlení vzrostl podle údajů Videobydlení.cz meziročně o 25 % procent. „Nejlepší je bydlení momentálně neřešit, ale jsou samozřejmě lidé, kteří se po novém bydlení poohlédnout musí. V České republice je trend nemovitost vlastnit, ale aktuálně se vyplatí spíše nájemní bydlení. Pořizovací náklady jsou nižší a často je byt i zařízený, takže prvotní finanční zátěž není tak velká. Na druhou stranu dáváte peníze do cizí nemovitosti, nikoliv do vlastní,“ dodává Veverka.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu