31. 03. 2022

Ceny nemovitostí začnou po dlouholetém zdražování klesat. V průběhu letošního roku až o 5 %

Na realitním trhu letos dojde ke stagnaci a postupnému snižování cen nemovitostí. Na vině jsou vysoké úrokové sazby i rekordní ceny energií. Investice do bytů se tak již nevyplácí a investoři hledají nové příležitosti, kam uložit své peníze před inflací. Přestože ještě v březnu došlo k meziročnímu nárůstu cen za 1 m2 bytu v krajských městech v průměru o 30 %, podle odborníků ze společnosti GarantovanyNajem.cz se situace v druhé polovině letošního roku změní a ceny začnou stagnovat a mírně klesat, a to až o 5 %.

V Česku ceny nemovitostí doposud rostly rekordním tempem. Podle portálu Realitymix.cz vzrostly v březnu průměrné meziroční ceny za 1 m2 bytu v krajských městech o desítky procent. Nejvíce se podražilo v Českých Budějovicích, a to o 61,3 %. Dále pak v Hradci Králové a Ústí nad Labem, kde byl nárůst 57,8 %, resp. 53,5 %. V Praze se ceny průměrně zvýšily o 12,6 % a v Brně o 27,1 %.

Až 30 % lidí čeká refixace hypoték

Zvýšení úrokových sazeb ČNB a neustálé zdražování energií potlačí na ceny nemovitostí. Tvrdí to odborníci ze společnosti GarantovanyNajem.cz. „Další zdražování hypoték vnímáme jako velkou hrozbu pro český realitní trh. Přibližně 30 % lidem končí letos nebo v příštím roce fixace úrokové sazby hypoték. Při aktuální úrokové sazbě jejich měsíční splátky mohou narůst až o 50 %. To bude nepochybně vytvářet velký tlak na jejich rodinný rozpočet. Dostáváme se tak do situace, kdy řada lidí bude nucena uvažovat nad tím, zda nemovitost nebude lepší prodat,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz.

Druhým negativním faktorem je podle Mejzlíka další zdražování energií, které se brzy promítne i do cen pro odběratele. „Bohužel se ne všem podaří uskromnit natolik, aby nemuseli své byty prodávat. Nemovitosti tak budou nabízet o trošku levněji, aby je prodali co nejrychleji. Ceny se budou snižovat postupně o sto, dvě stě tisíc a lidé si toho dost možná zpočátku ani nevšimnou,“ dodává Mejzlík.

Investice do nemovitostí už se nevyplatí

Situace bude mít významný vliv také na majitele investičních bytů, kteří mají nemovitost zatíženou hypotékou.  Řada z nich se bude snažit byty urychleně prodat, protože se jim již vynaložené investice nebudou vracet. „Aby měla investice do nemovitostí skutečně smysl, musí mít návratnost okolo 5–6 %. To je v současné situaci prakticky nemožné. Mohou za to již výše zmíněné faktory. Jednak ceny energií, které v dlouhodobějším horizontu potlačí na snižování nájmu, ale také vysoké hypoteční sazby. Investoři budou chtít prodat investiční byty dříve, než jim skončí sjednaná doba fixace hypotéky, a výše nájmu jim tak přestane pokrývat měsíční splátku hypotéky,“ uzavírá Viktor Mejzlík.