25. 01. 2021

Český realitní trh pandemie do karantény neposlala. Připravují se velké investiční transakce

I přes omezení spojená s Covid-19 pokračují práce na změnách vlastníků významných nemovitostí napříč realitními segmenty. Dokládá to mimo jiné nedávný prodej administrativní budovy Parkview (77 mil. EUR) nebo části industriálního portfolia společnosti Arete (50 mil. EUR). Zájem nakupovat i (pro jiné) rizikovější retailové nemovitosti ohlásilo hned několik tuzemských investičních skupin.

Komerční budovy tak zůstávají přes vývoj na úrovni nájemců vyhledávaným aktivem. Vyplývá to z analýzy mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate, která proběhla na základě loňských výsledků investičního trhu. Ten skončil s výslednou bilancí 2,7 mld. EUR, což značí 13,5% meziroční pokles. Stále nadprůměrného výsledku bylo dosaženo také díky rekordnímu převodu rezidenčního portfolia Residomo ve výši 1,3 mld. EUR.
Loňský výsledek přesto předčil leckteré predikce. Investoři se rozhodně z českého trhu nestáhli, jsou jen opatrnější a někteří vyčkávají. U řady kvalitních nemovitostí je nadále zjevný přetlak poptávky. Díky tomu zatím nevidíme prostor pro pokles výnosové míry,“ konstatuje Markéta Křížová z týmu Capital Markets BNP Paribas Real Estate, jež se sama aktivně podílí na několika investičních obchodech.
Letošní rok by měl dle všech indicií potvrdit dlouhodobý trend zájmu o kancelářské nemovitosti. Investoři projevují zájem prakticky o všechny typy administrativních budov, které mají kvalitní a dlouhodobé nájemce.
To samé platí pro rekonstrukce a modernizace, které jsou šancí i pro starší objekty. Jednak díky obvykle skvělé lokaci (např. loňský prodej karlínského komplexu IBC), zároveň se v rámci tzv. Green Deal postupně aktivují štědré fondy a programy na snížení energetické náročnosti budov a vlivu na produkci skleníkových plynů.
Hitem jsou nadále skladové a výrobní nemovitosti. Jejich nabídka je ale omezená už proto, že se často obchodují v rámci celých portfolií. Také v tomto segmentu ale vidíme několik aktivních jednání a 7% podíl logistiky na celkovém loňském objemu by měl být letos zcela jistě překonaný,“ dodává Markéta Křížová, podle které se po loňském propadu mohou objevit i první prodeje hotelů – je ovšem otázkou, zda nebudou kupovány spíše za účelem redevelopmentu na rezidenční nemovitosti.
Hned několik akvizic lze podle BNP Paribas Real Estate očekávat v maloobchodním segmentu. Obchodní centra, na jejichž nájemce i návštěvníky dopadají koronavirová opatření, jsou v hledáčku řady investorů, a to nejen těch oportunisticky založených. Ostatně, už v loňském roce potvrdily rezistenci vůči panující nejistotě i menší regionální retailové parky, které byly (a jsou) vyhledávané především tuzemskými investory a fondy.
Samostatnou kapitolou zůstávají rezidenční nemovitosti. Aktivní jsou investiční skupiny a fondy jako Heimstaden, Zeitgeist anebo Mint. Připravenost nakupovat velké objemy starších i nových bytů v developerských projektech však deklarovala řada dalších subjektů, včetně penzijních fondů. Pro některé budou právě rezidence, včetně nemovitostí určených seniorům či studentům, iniciačním vstupem na tuzemský trh.
Přestože některé typy, hlavně zahraničních, investičních fondů, které již v Česku působí, zaujaly vyčkávací taktiku a transakce se prodlužují, aktivita na tuzemském trhu nemovitostí neslábne. „Rok 2021 bude ve znamení nových přístupů a nových investorů. Pokud se nedočkáme větší turbulence, zájem zůstane stabilní. Odpovídá tomu i vyrovnaný vývoj yieldů u všech typů nemovitostí,“ uzavírá Markéta Křížová.