04. 04. 2019

Subjekty:
GOLEM FINANCE

ČNB ponechala sazby beze změny. Sazby hypoték dál klesají

Hypoteční sazby klesají a klesat nejspíše ještě budou. Cenový průměr měřený indexy GOFI v březnu klesl na 3procentní hranici. V praxi však není těžké nalézt banku nabízející své hypoteční úvěry se sazbou začínající 2kou.

Titulní index GOFI 70 mapující napříč trhem průměrnou nabídkovou sazbu úvěrů s LTV* do 70 % v březnu klesl o 2 setiny procentního bodu na rovná 3 procenta. O jednu setinu výše zůstal index GOFI 80, který z únorových 3,05 % spadl o 4 bazické body.
Navzdory 3 měsíce trvajícímu poklesu sazeb jsou nyní ceny hypotéky stále ještě výrazně výše, než byly loni touto dobou. V březnu 2018 byly zmíněné indexy na 2,64 % resp. 2,58 %. Indexy jsou však průměrem celého trhu, pokud se však podíváme do úrokových lístků jednotlivých bank, hypoteční úvěry již na 2,7 % začínají. Podmínkou však bývá excelentní bonita a především pojištění úvěru. Bez pojištění jsou sazby o poznání výše.
Pokles nabídkových sazeb jsme zaznamenali i v kategorii úvěrů s LTV nad 80 %. Index GOFI 85 meziměsíčně sestoupil o 5 setin procentního bodu. Hypotéky do 85 % LTV banky v průběhu března v průměru nabízely se sazbou 3,50 %.
Rozdíl mezi cenou hypotéky pod a nad regulovanou 80% hranicí se tedy nyní pohybuje kolem poloviny procentního bodu. Přitom v měsících po zahájení regulace hypoték s LTV 80+ (duben 2017) se tento rozdíl pohyboval okolo 1 procentního bodu.

Klíčovým faktorem pro budoucí vývoj hypotečních sazeb je nastavení sazeb ČNB. „ČNB sazby minulý týden ponechala beze změny, což je pro klienty uvažující o hypotéce dobrá zpráva. Pozitivní vývoj vidíme také na mezibankovním trhu, kde sazby opět výrazně poklesly, což otvírá další prostor pro pokles hypotečních sazeb,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Přetrvávající trend poklesu sazeb ostatně potvrzují aktuální kroky jednotlivých poskytovatelů. V dubnu již o 2 desetiny procentního bodu plošně snížila sazby Česká spořitelna a směrem dolů zamířily i sazby v Raiffeisenbank.
……………………..
LTV (loan-to-value ratio) poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a výší úvěru

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek