16. 10. 2019

Subjekty:
EKOSPOL

ČNB srazila hypoteční trh o třetinu níže, nezájem klientů posílá dolů také úrokové sazby

16. 10. 2019, Praha – Hypoteční trh se letos stále potýká s přísnými restrikcemi České národní banky (ČNB), kterými loni na podzim spoutala poptávku po tomto typu financování nemovitostí. Nic se na tom nezměnilo ani v září, kdy si pro hypotéku podle aktuálních dat ukazatele Fincetrum Hypoindex přišlo o 2794 klientů méně, než ve stejném měsíci loňského roku. Jde takřka o třetinový (30 procent) propad. Zájemce o hypotéku neuspokojí ani jediná pozitivní zpráva, podle níž opět došlo k poklesu průměrné úrokové sazby na aktuálních 2,47 procenta.

Celkem si letos pro hypotéku přišlo 56 001 lidí, což je o 17 704 méně než za stejné období loňského roku. Jednoznačně za to může zatím poslední zpřísnění podmínek pro získání hypotéky, které podle nařízení ČNB platí od loňského podzimu. Kvůli makroekonomickým experimentům centrálních bankéřů tak na vlastní bydlení letos nedosáhlo už takřka 18 tisíc domácností.
Jedním z hlavních argumentů, kterými ČNB tyto nesystémové zásahy do hypotečního trhu obhajovala, byla údajná cenová bublina na rezidenčním trhu. Zpřísnění podmínek pro hypotéky mělo vést ke snížení cen nemovitostí. Po roce od zavedení restrikcí můžeme konstatovat, že tento předpoklad se nenaplnil. Ceny nových ani starých bytů nijak neklesly, naopak pokračují i nadále v mírném růstu. Problém s nedostupným bydlením tak bude zcela jistě někde jinde.
Zcela zásadní je nedostatečná nabídka způsobená vyčerpáním trhu s pozemky vhodnými pro rozsáhlou bytovou výstavbu a zablokovaný proces povolování nových staveb. Klíč k řešení těchto problémů ale neleží v rukou centrálních bankéřů, ale politiků. Vedení ČNB tak místo pomoci jen přiložilo pod kotel a zhoršilo už tak obtížnou dostupnost vlastního bydlení.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek