16. 02. 2022

Další průzkum potvrdil dobré postavení České republiky v oblasti zavádění a využívání umělé inteligence

Česká republika obsadila v regionu východní Evropy druhou pozici v zavádění umělé inteligence (AI) do veřejné správy. Vyplývá to z právě publikovaného indexu Government AI Readiness Index 2021 sestavovaného společností Oxford Insights. První příčku v tomto regionu získalo Estonsko. Celosvětově se Česká republika při uplatňování umělé inteligence ve veřejné správě umístila na 27. místě.

„Umělá inteligence je fenomén, který prosakuje prakticky do všech sfér našeho života, a to od jednoduššího a bezpečnějšího bankovnictví, přes průmysl, energetiku, softwarový vývoj, zdravotnictví až třeba po ochranu životního prostředí nebo efektivnější veřejnou správu a smart city. Je pro nás povzbuzující, že Česká republika v této oblasti drží krok s nejvyspělejším světem a že naše společnost, jako světový leader v oblasti analýzy dat a umělé inteligence, může být při rychlém prosazování AI v podnikatelském i veřejném sektoru,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

Kromě vlastní národní strategie pro umělou inteligenci zavedla česká vláda v posledních letech také plány otevřeného přístupu a vzdělávání spolu s inovační strategií v souladu s předchozími digitálními strategiemi. Politická podpora rozšířila rozsah digitálních služeb, zvýšila množství dat využívaných vládou a zlepšila podmínky, které podporují připravenost na využívání umělé inteligence.

Vláda například spustila nové zdravotnické portály a IT systémy pro řízení a koordinaci zdravotnické komunikace (včetně mobilní aplikace Tečka). To bylo doplněno inovací v oblasti kybernetické bezpečnosti. Z průzkumu Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že prioritní investice směřují do datové a kybernetické bezpečnosti, zejména pro malé a střední podniky.

To, že Česko patří ve využívání umělé inteligence k evropské špičce, potvrzují i data Eurstatu. Podle výsledků Indexu digitální ekonomiky a společnosti Digital Economy and Society Index (DESI) za rok 2021 dominuje ČR v oblasti umělé inteligence (AI), kde s přehledem obsadila první pozici. Zároveň je Česká republika podle Světové federace robotů 15. největším světovým trhem průmyslové robotiky.