20. 07. 2020

Do nájmů míří o polovinu více lidí než loni, ceny v Praze a středních Čechách klesly

Největší přesun Čechů do nájemního bydlení za poslední roky pokračuje. Za uplynulý kvartál jich do pronajatých domů a bytů zamířilo o skoro 50 % více než loni touto dobou. Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji, v Brně a Jihomoravském kraji naopak nadále rostou. Vyplývá to z nejnovějších údajů Kvartálního monitoru přímého prodeje a pronájmu nemovitostí, který vychází z dat portálu Bezrealitky. Přes ty se pronajme každý pátý byt v republice, v Praze dokonce 40 % bytů.

Počet napřímo pronajatých bytů se ve druhém kvartálu přiblížil 13 tisícům. To je skoro o polovinu více než před rokem a o 40 % více než na začátku roku. Důvodů je několik. V první řadě se kvůli omezením výrazným způsobem zvýšila dostupnost bydlení na největším trhu – tedy v hlavním městě. Světový pandemický vývoj zatím neumožnil návrat masového turismu a byty, určené původně na krátkodobé pronájmy, tak zůstanou pro lokální rezidenty k dispozici pravděpodobně až do poloviny příštího roku. To se odrazilo v poklesu nebo zastavení růstu cen nájemního bydlení ve většině krajů. Především v Praze je pád cen výraznější a přišel dříve, než se očekávalo.
„Pochopitelně jsme očekávali, že pražské ceny vlivem situace poklesnou. Pád je však výraznější, než byly naše předpoklady. Aktuálně se pražský byt průměrně pronajímá za 276 namísto původních 290 korun na metr z počátku roku, medián je však ještě nižší,“ zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. „Takováto změna v cenách už se na trhu výrazným způsobem promítne – například zpomalením proudu zájemců o levné pronájmy za hranicemi Prahy. Na druhou stranu se nedá očekávat, že by se jednalo o novou dlouhodobou normu, spíše půjde o anomálii, s trváními kolem 12 měsíců. S trochou nadsázky se dá říci, že nájmy budou přímo úměrně zdražovat s cenou piva na Staroměstském náměstí.“
Druhým důvodem je ekonomický výhled Čechů. Přestože počet prodaných nemovitostí mírně stoupl a v případě bytů se drží dokonce na úrovni druhé poloviny loňského roku, zájem začíná být spíše o levnější nemovitosti. V případě rodinných domů dokonce začaly po více než dvouletém růstu prodejní ceny opět klesat. Mnoho lidí s ohledem na životní situaci raději kompromisně volí nájemní vztah než závazek v podobě hypotéky – což se promítne do změn na trhu po celém Česku.

Podle Meyera se navíc jedná o změny, které výrazným způsobem posilují přímé propojení majitelů nemovitostí a zájemců o bydlení. Právě koronavirová epidemie jasně ukázala, že minimálně v oblastech s velkou poptávkou je tradiční realitní model za zenitem.
„Realitní trh se neuvěřitelně zrychluje. Dohodnout si odpovídající nájem je dnes otázka dnů, nikoli týdnů či měsíců, jako tomu bylo v minulosti. Jen za poslední tři roky díky tomu stoupl počet lidí, kteří se nespoléhají na realitní prostředníky, asi trojnásobně,“ zmiňuje Meyer. „Díky přímému kontaktu s majitelem si zájemce dokáže domluvit odpovídající podmínky, které budou vyhovovat oběma stranám. Online jde dnes zajistit většinu potřebného servisu včetně právního dohledu, a to za zlomek ceny. Koronavirus z mého pohledu jasně ukázal, kde leží budoucnost realitního trhu.“

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek