24. 02. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Elektronické povolování staveb celý proces výrazně urychlí. Škoda, že bude platit za tři roky

24. 2. 2020, Praha – Přelomovou novinku pro všechny stavebníky, investory i domácnosti, které se rozhodly postavit vlastní bydlení, schválili v posledních týdnech zákonodárci a svým podpisem stvrdil i prezident Miloš Zeman. Novela zákona zavádí informační systém pro vyřizování všech stavebních řízení, povolovat stavby tak půjde také elektronicky prostřednictvím nově zřízeného portálu stavebníka. Jedinou chybou je, že tento systém nezačne platit hned, ale až za dlouhé takřka tři roky.

Celé stavební řízení se povede prostřednictvím tohoto elektronického portálu, ve kterém budou zaznamenány všechny informace o postupu procesu i dílčí stanoviska úřadů včetně lhůt pro vyjádření či vydání rozhodnutí. To by mohlo celý povolovací proces výrazně urychlit, protože každý by jasně viděl, který úřad je s vydáním stanoviska v prodlení a jak dlouhém. Úředníky tak bude přehledný systém tlačit k dodržování daných termínů. Investor by tak mohl ušetřit dlouhé měsíce i roky čekání na potřebná razítka. Nyní nejen že musí nekonečně čekat, zda se jeho stavební záměr konečně dostane na řadu, ale často opakovaně apeluje na úředníky, aby přestali s průtahy a rozhodli. Pozici hlídacího drába nyní za ně převezme nestranný počítačový systém.
To je jednoznačně správně. Kromě časové úspory, představuje elektronizace stavebního povolovacího procesu také výrazný ekologický přínos. Kdo někdy viděl dokumentaci k povolení středně velkého bytového domu, jistě pochopí. Pokud se potřebné dokumenty budou moct podávat elektronicky, ročně ušetříme mnoho milionů potištěných stránek a zachráníme významné množství stromů.
Elektronický systém také pomůže menším investorům a jednorázovým stavebníkům, kteří si stavební povolení pro rodinný dům vyřizují zpravidla pouze jednou za život. Měl by jim totiž automaticky zkontrolovat formální správnost žádosti a to, zda jim nechybí nějaký důležitý dokument. Zatímco nyní se to často dozví až s velkým odstupem a mohou tak začít v podstatě na novo, nově by to zjistili prakticky obratem.
Jediné, co mě na celé věci zaráží, je, že tento systém nefunguje už dávno. V přetechnizovaném jednadvacátém století to přece musí být hračka. O to nepochopitelnější je termín, kdy by tyto změny měly začít platit. Tím je červenec roku 2023, tedy skoro za tři roky. Na tolik potřebný stavební boom si tak, zdá se, ještě nějaký čas počkáme.

RNDr. Evžen Korec, CSc.