04. 11. 2019

Evropský trh s flexibilními kancelářemi výrazně poroste. Kapacita těchto prostor se bude zvětšovat o 25 až 30 % ročně

Praha, 4. listopadu 2019 – Prostory využívané jako plně servisované flexibilní kanceláře, které si zájemci pronajímají nárazově dle svých potřeb, se budou v Evropě v nadcházejících pěti letech rozrůstat o 25 až 30 % ročně. V roce 2030 budou u některých firem tvořit až 30 % z celkového portfolia využívaných kancelářských prostor. Údaje zveřejnila realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL). Odborníci ze společnosti Business Link Visionary přičítají výrazný rozvoj segmentu zejména změně charakteru práce a novým nárokům na pracovní prostředí.

Rekordní nárůst v roce 2018
Rok 2018 byl rokem, během kterého se v Evropě prostory flexibilních kancelářích rozrostly nejvíce v historii. Nárůst činil rekordních takřka 700 000 m2. Poptávka po těchto prostorách nadále roste tak, že realitní poradenská společnost JLL očekává v nadcházejících pěti letech roční navyšování o 25 až 30 % ročně. „Hlavními důvody růstu evropského trhu s flexibilními kancelářemi jsou změna charakteru práce, digitalizace a robotizace, firemní data na cloudu a nové standardy rychlého internetového připojení. Další nezanedbatelnou příčinou je i zcela nová koncepce pracovního prostoru, kterou flexibilní kanceláře nabízejí. Maximální důraz je kladen na komfortní pracovní prostředí, relaxační zóny i širokou škálu poskytovaných služeb,“ uvádí Jana Gerhátová ze společnosti Business Link Visionary. V roce 2010 byl v Evropě zhruba jeden milion čtverečních metrů flexibilních kanceláří. Ke konci roku 2018 tyto prostory zaujímaly již necelých 3,5 milionu m2.
Start-upy, freelanceři i velké podniky
Za rostoucí oblibou využívání flexibilních kanceláří stojí především velké množství start-upů a freelanceři. Tento typ prostor si ale stále častěji pronajímají i větší zavedené firmy pro své pracovní skupiny, které realizují časově omezené projekty. Podle JLL nyní u firem existují tři přístupy k flexibilním kancelářím. Konzervativní evropské podniky v nadcházejících třech až pěti letech očekávají, že budou flexibilní kanceláře využívat méně než z 5 %. Druhá skupina podniků očekává navýšení na 5 až 10 % a třetí očekává nárůst na 20 až 35 %.
Tisková zpráva Business Link Visionary