22. 07. 2022

Finanční instituce nemají jednotnou metodu pro odhalování podvodů

Banky a pojišťovny v České republice přistupují k boji proti podvodům velmi různorodě. Finanční instituce chápou význam sofistikovaných řešení pro boj proti podvodům s využitím umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML), ale nesdílejí společný pohled na to, jaká řešení, technologie nebo operační modely by měly být nasazeny. Zjištění vyplývá z analýzy poradenské firmy IDC pro lídra v oblasti analýzy dat a umělé inteligence společnost SAS.

Většina českých finančních institucí se primárně zaměřuje na zvýšení efektivity svých stávajících řešení pro boj proti podvodům prostřednictvím digitalizace a automatizace. Mnoho finančních subjektů tvrdí, že tradiční pokusy o podvody v oblasti úvěrů a majetkového, úrazového a životního pojištění a pojistných událostí jsou již dobře odhalitelné a relativně vzato nevyžadují tolik zvláštní pozornosti jako jiné hrozby. Finanční subjekty zároveň uznávají, že by měly více nasazovat řešení proti podvodům, která využívají umělou inteligenci a strojové učení.

„Podvodníci používají pokročilé techniky ke krádeži peněz nebo dat. Krádež identity je nedílnou součástí jejich schémat. Banky tak stojí před otázkou, jak v době, kdy se o půjčky žádá prostřednictvím digitálních kanálů, rozpoznat oprávněný požadavek klienta od podvodného jednání na základě zneužití osobní identity klienta. Efektivní využívání technologií je zásadní pro jejich odhalení,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

IDC se domnívá, že stále celá řada finančních subjektů plně nevyužívá analytické a kognitivní technologie k předvídání chování klientů, odhalování potenciálních podvodů. Bankovní a pojišťovací průmysl nesdílí jednotnou metodu rozhodování, pokud jde o přijímání technologických řešení pro boj proti podvodům. Řada bankovních a pojišťovacích subjektů na českém trhu je součástí globálních či regionálních skupin, ale nemusí uplatňovat stejné modely fungování proti podvodům jako jejich mateřské společnosti. Některé subjekty jsou silně závislé na globální centrále. Jiné mají velkou míru svobody činit vlastní rozhodnutí.

„Celkově vzato se zdá, že větší instituce s větší pravděpodobností chápou hodnotu sofistikovaných analytických řešení, která dokáží držet krok se stále rafinovanějšími postupy podvodníků,“ doplnil Petr Šlajchrt.