09. 04. 2020

Fincentrum Reality: Představení návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitosti brzdí trh

Koncem března ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že navrhne vládě zrušení daně z nabytí nemovitosti. Doposud se však neví, kdy a zda vůbec bude projednáván. Je nutné upozornit na to, že v současné době realitnímu trhu spíše způsobuje škody. „Prohlášení paní ministryně způsobilo u většiny občanů vlnu euforie a nadšení. U toho bohužel zůstalo. Stále totiž není jasné, kdy daň přestane platit. Kupující tak vyčkávají a dokonce dochází ke stahování návrhů na vklad z katastru nemovitostí s obavou, aby se na tyto prodeje osvobození dotklo,“ prohlásila Andrea Daňhelová, provozní ředitelka a jednatelka z Fincentrum Reality.

Zájemci o nemovitosti díky zrušení této daně mohou ušetřit stovky tisíc korun. Jedna z výrazných překážek pro nové bydlení zřejmě brzy padne. Jenže v současné době se neví, kdy se tak stane. „Zatím k tomuto návrhu není dle dostupných informací sepsáno ani paragrafované znění a není jasné, kdy bude v praxi uveden na trh. Kvůli tomu vznikla neuvěřitelná brzda,“ tvrdila Andrea Daňhelová. „Po prohlášení ministryně Schillerové to vypadalo jako hotová věc, jenže už to bude pomalu druhý týden, kdy čekáme, co bude.
V současné době má návrh ministerstva financí zcela opačný efekt. I když je v nabídce několik volných bytů, zájemci vyčkávají. Nechtějí totiž platit daň z nabytí nemovitosti. V některých případech transakci dokonce oddalují. „Vážní zájemci všemožnými způsoby oddalují uzavření obchodu k okamžiku, kdy dojde ke zrušení daně. Tohle je nyní bohužel častý jev. Prodávající ale rozhodně čekat nechce. Trh tak postupně zamrzává,“ popsala Daňhelová.
Dále není jasné, jak to bude s odpočty na daních při zřízení hypotéky až tato daň přestane platit. „Podle mého názoru toto není nejvhodnější řešení. Je jasné, že stát bude chtít díru, která vznikne zrušením daně, něčím naplnit. Jaká je tedy podpora státu k tomu vzít si hypotéku, řádně ji splácet a zajistit si tím vlastní bydlení?  Jsem velice zvědavá na specifikaci výjimek, jako třeba refinancování, kdy odpočty bude možné uplatňovat tak, jak paní ministryně přislíbila. Věřím, že jsou na ministerstvu opravdu schopni právníci s dostatečným přesahem do praxe, aby na nic nezapomněli – upřímně jim držím palce,“ doplnila Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality, které zrušení daně z nabytí nemovitosti podporuje už dlouhodobě.
Podle odhadů by tento vládní krok by mohl přitáhnout o 20 až 30 procent více zájemců než v současné době, což je důležité. „Snad celý poplach kolem zrušení daně nebude jen klasickou frází, že slibem nezarmoutíš. Otázka je, zda si vláda uvědomuje, jaké dopady vyjádření paní ministryně v současné době způsobil,“ dodala Daňhelová.