16. 01. 2019

Hledání v katastru nemovitostí nemusí být noční můra. Pomoci může geoinformační systém obce i aplikace zdarma

Katastr nemovitostí patří mezi stěžejní nástroje všech, kteří například plánují koupit nemovitost nebo pozemek. Práce s ním však není zdaleka tak jednoduchá, jak by si uživatelé přáli. Naštěstí pro ně je na internetu volně dostupných několik alternativ, které jsou s katastrem přímo propojené a s nimiž se pracuje o poznání jednodušeji.

Katastr nemovitostí je důležitým nástrojem při získávání informací o nemovitostech v České republice. Jsou v něm zahrnuty veškeré potřebné údaje o nemovitých věcech, jako je jméno a adresa trvalého pobytu vlastníka či spoluvlastníků, výměra pozemku, parcelní číslo u pozemků a číslo popisné u domů, údaje o omezení vlastnického práva a další.
S katastrem nemovitostí pracuje denně řada lidí. V prvé řadě jsou to úředníci, ale také například zájemci o koupi bytu, domu či pozemku, kteří si chtějí zjistit důležité informace o potenciálním prodejci a jeho nemovitosti. Zatímco prvně zmínění mají práci s katastrem v malíku, běžní návštěvníci často tápou.
„Nejčastěji se vyhledává podle čísla parcely nebo čísla popisného. Jde ale též pracovat s listem vlastnictví, kde jsou ukázány veškeré pozemky a stavby konkrétního majitele. Aplikace však rovněž umožňuje vyhledávání v mapě, přičemž uživatel ví, kde se jeho pozemky nacházejí, a získá k nim veškeré informace z katastru nemovitostí,“ popisuje Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis.
Získat parcelní číslo vyhlédnuté nemovitosti a dohledávat ji ve veřejných mapách může znamenat i desítky minut hledání. Pro ty, kterým tento způsob vyhledávání nevyhovuje, je naštěstí na internetu zdarma dostupných hned několik alternativ.
Geoinformační systémy usnadní vyhledávání v rámci obce
První alternativou ke katastru nemovitostí jsou geoinformační systémy (GIS) jednotlivých měst a obcí. „Obce, jež si GIS pořizují, v něm často kombinují kvalitní mapové podklady s daty o inženýrských sítích, místních komunikacích, veřejném osvětlení či dopravním značení, což značně ulehčí úředníkům každodenní práci, stejně jako například plánování žádostí o dotace. Pro občany i samosprávu je pak velkým plusem i přímé napojení tohoto systému právě na katastr nemovitostí s pravidelnou aktualizací,“ vysvětluje Drahomíra Zedníčková.
V praxi to pak znamená, že občan obce, ale i kterýkoliv další uživatel – třeba právě zájemce o bydlení v dané lokalitě – se prostřednictvím obecní mapové aplikace může snadno dostat přímo k informacím z katastru. Nemusí přitom znát ani parcelní číslo, stačí totiž, aby do vyhledávání v GIS zadal adresu či si na danou parcelu kliknul na mapě. Přes další tlačítko se pak jednoduše proklikne přímo na výpis informací v katastru nemovitostí.
Chytrémapy.cz – vyhledávání po celé ČR
Zajímavou alternativou pro všechny uživatele je pak nová aplikace Chytrémapy.cz, kterou v loni v prosinci spustila brněnská společnost TopGis. Vývojáři v ní využili kombinaci ortofotomapy celé České republiky v nejvyšším rozlišení, již firma pravidelně aktualizuje, a propojení s katastrem nemovitostí.
„Uživatelé díky tomu mají možnost si snadno buď přímo na mapě, nebo pomocí vyhledávání najít zvolenou adresu či parcelu, a jednoduše se prokliknout přímo do katastru, kde se již dozvědí všechny podrobnosti. Informace o katastru nemovitostí jsou aktualizovány každý den, takže je možné jednoduchou formou kontrolovat celý svůj majetek,“ komentuje Drahomíra Zedníčková ze společnosti TopGis.
Návštěvníci aplikace se navíc mohou na jednom místě podívat i na další užitečné informace o stavebních objektech. Díky propojení s RÚIAN (Registr územní identifikace, adres a nemovitostí) si mohou zobrazit informace o jejich využití, počtu podlaží, druhu vytápění či napojení na kanalizaci. Stejně tak se mohou podívat i na věcná břemena u jednotlivých parcel nebo využít přesného měření přímo v aplikaci.
Tisková zpráva TopGis

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek