26. 05. 2021

Inzeráty na byty k pronájmu nemizí, roste počet neplatičů

Pandemie koronaviru výrazně změnila trh s nájemním bydlením. Nabídka bytů určených k dlouhodobému pronájmu v posledním roce průběžně rostla a s tím se ruku v ruce prodlužovala i průměrná doba inzerce. Dříve nabídky mizely v řádu hodin či dnů, nyní na inzertních portálech mnohdy visí několik týdnů, občas i měsíců. Zatímco v Brně se na jeden byt přihlásí v průměru 5 zájemců, v Praze se to pohybuje pouze v rozmezí jednoho až tří zájemců, což souvisí právě s bezprecedentní nabídkou volných pronájmů. Situaci ovlivňuje i online režim vysokých škol a menší počet zahraničních pracovníků. Převis nabídky nad poptávkou znamená klesající ceny nájmu u prakticky všech dispozic, což vyplývá z analýzy společnosti UlovDomov.cz.

Chybějící turisté a prázdné byty původně určené pro Airbnb byly loni prvotním faktorem, který výrazně zapůsobil na nabídku dlouhodobých pronájmů. Situaci ovlivnil také odliv pracovníků ze zahraničí, zavádění home office, ekonomická situace domácností nebo například studentský faktor. Ve velkých městech uhaslo společenské a kulturní vyžití a lidé tak neměli motivaci v nich pobývat,“ uvádí Martin Březina, spoluzakladatel společnosti UlovDomov.cz.
Bezprecedentní situace přinesla na nájemním trhu několik nových trendů, patří mezi ně vyšší neobsazenost bytů a neplatící nájemníci. „Počet neplatičů narostl během krize znatelně. Po vypuknutí pandemie jsme evidovali téměř 8 % neplatících podnájemníků s vyššími dluhy než obvykle, zatímco v běžných měsících je to pod 1,5 %. Aktuálně se hodnoty drží na této úrovni,“ říká Martin Březina.
Před krizí si podle něj majitelé bytů mohli diktovat podmínky a vybírat z velkého množství zájemců, během pandemie se ale situace citelně změnila. Doba potřebná pro nalezení vhodného a především solventního zájemce se protahuje ze dnů na týdny. Majitelé nemovitostí tak mají větší zájem o prověření rizikovosti a bonity nájemců. Jen portál UlovDomov.cz letos zatím evidoval celkem 5 935 prověření, což je 50% nárůst oproti stejnému období roku 2020. „Svědčí to o větší opatrnosti majitelů i makléřů,“ komentuje situaci Martin Březina.
Nabídka navíc stále převažuje nad poptávkou. Data UlovDomov.cz ukazují, že pražský nájemní trh zaznamenal největší příval nabídky v květnu 2020 a pak ke konci loňského roku (viz graf). Vidět je ale především to, že i nyní je na trhu více než dvojnásobný počet volných bytů než před pandemií. To způsobuje, že pronajímatelé mají stále problém své byty obsadit. „Majitelé se z krátkodobých pronájmů přesouvali do dlouhodobých a stáli o plnou garanci nájemného i v době neobsazenosti, což bylo vzhledem k tržní dynamice náročné. I přes ztíženou situaci jsme prostřednictvím naší služby Ideální nájemce zaplňovali přes 80 bytů měsíčně,“ vysvětluje Martin Březina.
Podle Březiny se však situace začíná částečně stabilizovat. Uvolňují se restrikce pro cestování a na český pracovní trh se začínají vracet cizinci. Studenti zatím sondují situaci, přičemž většina vysokých škol věří, že od podzimu bude učit prezenčně – alespoň částečně. Od pondělí 24. května je dokonce možný návrat k teoretické výuce, na většině univerzit ale semestr už skončil. „Prezenčně budou u nás alespoň závěrečné zkoušky. Kvůli tomu si ale studenti bydlení v Brně nesjednají. Výpadek příjmů z kolejného je pro nás opravdu významný,“ uvedl mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.
Pandemie podle expertů nastavila jasný trend také v oblasti zaměstnání. Během lockdownu nařídila většina společností svým zaměstnancům home office a spousta z nich nemá v plánu vrátit se do kanceláří v plném rozsahu. Zejména mladé české firmy nebo ty působící v oblasti e-commerce pohlíží na práci z domova jako na běžnou realitu i nadále. Například Alze se už loni na jaře, kdy vypukla první vlna koronaviru, práce na home office osvědčila a u zaměstnanců neřeší, odkud práci vykonávají. Zakládají si na tom, aby pozice jejich zaměstnanců byly motivační a bavily je. Práci z domova však plánuje zachovat i řada firem v tradičních odvětvích. „Ověřili jsme si, že technicky jsme schopni práci z domova zvládat bez větších provozních komplikací. Předpokládáme, že minimálně provoz na dvě směny, které se střídají v sudé a liché týdny, s námi ještě i během léta vydrží,“ říká Jakub Rosák ze společnosti Primagas.
Je však pravděpodobné, že s návratem dětí do škol bude řada firem podporovat i návrat zaměstnanců do kanceláří. „Od října loňského roku jsme všem kolegům umožnili práci z domova. Tím, že dlouhodobě využíváme špičkovou digitální ústřednu a cloudové služby je péče o zákazníka zachována na 100 %. Po zvážení aktuální situace se však kolegové příští týden již vrací na call centrum. Tam, kde to bude případně komplikované kvůli rizikovým a ještě nenaočkovaným skupinám v rámci rodin, to budeme řešit individuálně,“ uvedl například Damir Durakovič ze společnosti Axigon.
Vlivem sílícího trendu home officů začali nad svými projekty přemýšlet také developeři. Objevily se už například návrhy s coworkingovými prostory namísto kočárkáren či samostatné místnosti sloužící jako chytře zařízené pracovní koutky. „Část firem už nyní uvažuje o tom, že home office bude plošně aplikovat i v budoucnu. Konkrétně by se práce z domova mohla běžně kombinovat s tou v kanceláři. Jiné společnosti se zase snaží současnou práci z domova zaměstnancům alespoň trochu zpestřit, při poradách například používají virtuální realitu,“ uvedl Martin Březina.