17. 08. 2022

Kdo je zodpovědný za „nezodpovědnou“ umělou inteligenci?

Odpovědná umělá inteligence (AI) nebo etika umělé inteligence – to jsou témata, která jsou jedněmi z hlavních výzev dnešní doby. Analytika, strojové učení a umělá inteligence vycházejí z minulost, aby mohly rozhodovat o budoucnosti. Pokud jsou však data z minulosti neobjektivní nebo nedostatečně reprezentativní, mohou ovlivnit budoucí rozhodnutí, která jsou rovněž neobjektivní a mají nezamýšlené důsledky.

„Analytika nerozumí našim cílům ve společnosti. Když se snažíme zlepšit zdravotní péči, soudnictví, ekonomický růst a životní prostředí, musíme informovat analytiky o našich cílech, abychom zajistili, že cílů dosáhneme správně a spravedlivě. Navíc s tím, jak se analytika, strojové učení a umělá inteligence stávají ve společnosti všudypřítomné, jsou přijímána automatizovaná rozhodnutí ve prospěch většiny,“ upozornil Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

Společnost a svět, ve kterém žijeme, jsou zároveň neuvěřitelně dynamické a prochází neustálými změnami. Organizace a společnosti využívající umělou inteligenci musí být ve stavu neustálého učení. Každý, kdo vyvíjí technologii, která automatizuje rozhodování pro ostatní, by měl nést odpovědnost za transparentní a správné výsledky.

Etika v oblasti umělé inteligence začíná zaujímat přední místo zejména ve dvou oblastech – zdravotní péči a soudnictví. Například ve zdravotnictví mohou inovace zlepšit péči o pacienty, stanovit způsob léčby a identifikovat abnormality z lékařských diagnostik.

„Pro nás je nejdůležitější, abychom zajistili, že kdekoli se technologie SAS objeví, neškodí, ale naopak pomáhá lidem prosperovat,“ doplnil Petr Šlajchrt.