16. 10. 2019

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Komentář Michaely Tomáškové k Fincentrum Hypoindexu

Průměrná úroková sazba u hypoték podle aktuálních dat Fincentrum Hypoindex prudce klesla, a to na 2,47 %. Odhadujeme, že do konce roku bude průměrná sazba ještě klesat, ale snížení v příštích měsících nebude tak zásadní.

Zájem o hypotéky meziročně klesá. Strach z avizovaného zpřísnění poskytování hypoték Českou národní bankou loni v září přilákal do bank nejvíce klientů za tři kvartály roku 2018. ČNB však loni svými opatřeními zmrazila hypoteční trh, který se i přes levné hypotéky rok od zavedení omezení stále nedaří pořádně nastartovat.

Menší zájem o hypotéky je patrný i z našich dat. Loni v září financovalo koupi bytu hypotečním úvěrem 45 % klientů Central Group, kdežto letos ve stejném měsíci jich bylo jen 33 %.

Jedním z řešení jak, zvýšit dostupnost bydlení a tím i rozjet zájem o hypotéky, je rekodifikace stavebního zákona a urychlení povolovacích procesů. Taková opatření by mohla na trh dostat větší počet bytů, kterých je především v Praze stále nedostatek.

Trhu by také pomohlo jakékoli snížení daňové zátěže spojené s byty, tedy například upravení DPH z 15 na 10 procent. Jen to by kupujícím ušetřilo u průměrného bytu v Praze kolem 300 tisíc korun.

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek