05. 12. 2018

Komentář realitního experta: Nemovitosti v Česku dál zdražují, ohrozí to práci realitních makléřů?

Při pořízení nemovitosti si lidé v Česku i letos museli připlatit. Průměrná cena zobchodovaných nemovitostí napříč kraji vzrostla v porovnání s rokem 2016 o 24 %, přičemž nejvíce zdražily domy a byty v Pardubickém kraji. Z dat zveřejněných portálem FÉRmakléři.cz dále vyplynulo, že celkově klesá počet prodaných nemovitostí. Největší pokles prodejů od roku 2016 nastal v Jihomoravském kraji (-14 %), Praze (-13 %) a v Pardubickém kraji (-11 %).

Ceny nemovitostí v celé ČR rostly i v roce 2018. V Praze, Moravskoslezském a Jihočeském kraji ale stoupaly pomaleji než v letech 2016 a 2017. „Jako první začaly nemovitosti zdražovat v Praze, až následně se trend promítl v regionech. Dá se předpokládat, že zatímco v metropoli se nyní ceny blíží svému maximu, na dalších místech se ke svému vrcholu teprve šplhají a ochlazení cen přijde až později,“ říká Jan Boruta z nezávislého srovnávače makléřů FÉRmakléři.cz.
Za uplynulé 2 roky naopak klesl počet zobchodovaných nemovitostí. Zatímco pokles mezi roky 2016 a 2017 činil 2,4 %, o rok později už data ukazují pokles 6,74 %. „Trh z pohledu počtu transakcí chladne. Omezení hypoték k růstu určitě nepřispělo, spíše naopak, takže nadcházející kvartály očekávám pokračování tohoto trendu,” dodává Jan Boruta.
Makléřů v příštím roce neubude, budou to mít ale těžší
„Neočekáváme, že by v příštím roce počet makléřů významně poklesl. Vzhledem k tomu, že se zobchodovává méně nemovitostí, je situace obtížnější pro nováčky a méně zkušené makléře. Profesionály však aktuální vývoj neohrozí,” říká Jan Boruta z FÉRmakléři.cz a dodává, že úbytek makléřů by mohl z dlouhodobého hlediska způsobit až nový realitní zákon.
Kvalitní makléř by si v roce 2019 měl pravděpodobně vydělat stejně nebo i více peněz než letos. Komplikovanější situaci budou mít v příštím roce začínající makléři, kteří v mnoha případech neustojí delší časový interval mezi uzavřenými obchody. Podle expertů bude však přetrvávat zájem o toto řemeslo a počet makléřů tedy nijak v nejbližší době zásadně neklesne.
Tisková zpráva FÉRmakléři.cz

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek