25. 02. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Krize s povolováním staveb pomáhá vestavbám, jen v Praze v nich loni vzniklo takřka 400 bytů

25. 2. 2020 Praha – Zablokovaný proces povolování nových staveb a nedostatek pozemků vhodných pro bytovou výstavbu vede zájemce o bydlení i firmy k hledání alternativních cest. Postupně se tak vrací k dříve velmi oblíbenému rozšiřování už stojících bytových domů o takzvané nástavby, přístavby či vestavby (dále jen vestavby). Jen v Praze loni firmy tímto způsobem dokončily podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 382 nových bytů, což jen druhý nejlepší výsledek za posledních sedm let. Lepší byl jen rok 2018, kdy se ve vestavbách pražských domů dokončilo dokonce 413 nových bytů. Celkem se loni v hlavním městě podle ČSÚ dokončilo 6002 nových bytů).

Podíl bytů postavených k už stávajícím bytovým domům na celkové bytové výstavbě v Praze loni klesl na 6,4 procenta z předloňských 10,3 procenta. V roce 2017 podíl vestaveb na celkové nové výstavbě v hlavním městě činil 6,8 procenta a o rok dříve dokonce jen 3,8 procenta, vyplývá ze statistik ČSÚ.
Vestavby jsou v kurzu také v Jihomoravském kraji, kde v nich bylo loni dokončeno 352 nových bytů. Významná čísla hlásí i Středočeský kraj (308 bytů dokončených ve vestavbách). V celém Česku pak firmy loni ve vestavbách dokončily 1920 nových bytů. Jejich podíl na celkové bytové výstavbě tak dosáhl 5,3 procenta. V roce 2018 tento podíl činil 5,8 procenta.
Zájem o vlastní bydlení byl v minulých letech díky rostoucí ekonomice a prakticky nulové nezaměstnanosti opravdu velmi vysoký. Nelze se proto divit majitelům bytových domů či společenství vlastníků jednotek, že se rozhodli pro rozšíření bytového fondu. V podstatě jakýkoliv nový byt našel velmi rychle svého kupce. Pro hraje také výrazně jednodušší získání všech povolení, protože jde většinou jen o jednotky bytů, vznikající v rámci už existující zástavby. Investorům tak odpadá podstatná část byrokratického martyria,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Byty vzniklé vestavbou sice pomáhají prořídlému rezidenčnímu trhu, novou výstavbu ale plnohodnotně nahradit nemohou. „Poptávka po nových bytech je jen v Praze řádově vyšší, vestavby tak vždy budou pouze malým doplňkem. Zcela zásadní proto zůstává odblokovat výstavbu větších rezidenčních projektů a připravit nové plochy vhodné pro stavbu stovek bytů. Jen tak se může hlavní město vypořádat s rostoucím počtem obyvatel a nutnou obnovou bytového fondu,“ dodává developer Korec.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek