02. 11. 2020

1 komentář

Subjekty:
EKOSPOL

Kupci preferují byty s balkónem, terasou či zahrádkou. Chtějí aspoň občas na vzduch

Letošní koronavirová krize a omezené možnosti vycházení zdůraznily trend posledních let, kdy kupci nových bytů preferují takové, které jsou vybaveny balkónem, terasou nebo předzahrádkou. Byty, které je nemají, zůstávají v cenících developerů mnohem déle a některé jsou úplně neprodejné.

Balkón, terasa či předzahrádka totiž nejen zvětšují plochu bytu, ale nabízí další možnosti využití. Hlavně v létě je lidé využívají například k příjemnému posezení, jídlu na čerstvém vzduchu či relaxu pod hvězdnou oblohou. Majitelé předzahrádek je pak také vybavují pískovišti, skluzavkami či jinými prolézačkami pro děti. Někde lze zahlédnout také prakticky vybavené venkovní posilovny. Předzahrádku lze využít i jako bezpečné prostředí pro vyvenčení domácího mazlíčka či pro pěstování bylin a květin.
Své využití ale najdou i v chladnějších měsících roku, kdy je zase někdo může využívat jako přírodní ledničku. Ostatně hobbymarkety už mnoho let nabízí speciální balkónové skříně určené pro uchovávání trvanlivých potravin.
V developerských projektech proto roste podíl bytů, které mají balkon, terasu nebo předzahrádku. Takové se totiž v ceníku příliš neohřejí a zmizí mezi prvními. Ostatně dotaz na toto vybavení patří k prvním, na které se zájemci o nový byt zeptají. Někteří developeři včetně Ekospolu už byty bez nich ani nenabízí.
Současná koronavirová krize a už druhé výrazné omezení pohybu tento dlouhodobý trend jen zvýrazní. Lidé nuceně uzavření doma chtějí alespoň na chvíli na čerstvý vzduch, což jim právě balkón, terasa nebo vlastní zahrádka u bytu umožní. Očekávám proto, že zájem o takto vybavené byty ještě více poroste. A byty bez balkónu, terasy či předzahrádky se stanou neprodejnými ležáky.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze 1 komentář