17. 06. 2021

Lidé si letos na hypotéky půjčili už tolik peněz, jako za celý rok 2019

Pět měsíců letošního roku stačilo k tomu, aby lidé na hypotečních úvěrech získali celkem 179 miliard korun. To je stejně jako za celý rok 2019. Přispěl k tomu i velmi úspěšný květen, kdy komerční banky sjednaly 12 984 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 40,555 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték sice vzrostl oproti dubnu o 1,375 miliardy korun, za rekordním březnem ale zaostal o více než čtyři miliardy korun, vyplývá z aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Obrovský zájem o hypotéky neklesá ani přes nepřestávající zdražování hypoték. Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla během května o osm bazických bodů na 2,06 procenta. Nad hranicí dvou procent byla průměrná sazba naposledy v říjnu 2020. Průměrná výše poskytnutého úvěru dosáhla 3 123 485 korun.
Hypoteční trh patří k jednoznačným, na první pohled trochu překvapivým vítězům koronavirové krize. Dlouhodobé zkušenosti nicméně jasně ukazují, že koupě nemovitosti se vyplatí v jakékoliv době. Jejich hodnota totiž v čase roste, což se zatím vždy potvrdilo. I přes dočasný pokles nakonec nemovitosti opět svou cenu získaly a často i výrazně překonaly.
Bohužel se ceny hlavně nových bytů (nejen) v Praze dostaly na úroveň, která je pro mnoho domácností neudržitelná. Poptávka po novém bydlení stále výrazně převyšuje nabídku. Aby se ceny vrátily k normálu, bylo by potřeba povolit velké rezidenční projekty se stovkami až tisíci bytů. Jen takové dokážou vrátit na trh cenově dostupné bydlení. Že je o něj stále velký zájem dokládá náš nejnovější projekt Ekobyty U Obory, kde během pár dnů po zahájení prodeje zůstalo v nabídce jen pár posledních bytů. A i ty jsou nezávazně rezervovány. Stačilo nabídnout ceny pod celopražským průměrem a po bytech se jen zaprášilo.
Jde ale jen o výjimku, která se nebude jen tak opakovat. Aby se vrátilo cenově dostupné bydlení na trh natrvalo, je bezpodmínečně nutné naplnit následující. Schválit nový stavební zákon tak, jak prošel poslaneckou sněmovnou. Ten dokáže výrazně zkrátit povolování nových staveb a tím zlevnit nové byty až o stovky tisíc korun. Další nutnou podmínkou hlavně v Praze je přijetí nového územního plánu s dostatečným množstvím ploch určených pro novou bytovou výstavbu. Rozsáhlá výstavba na nových levnějších pozemcích umožní stavět byty dostupné širšímu okruhu zájemců. Bez těchto dvou nezbytných kroků se současná tristní situace na trhu s bydlením nikdy nezmění.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek