10. 02. 2021

Méně vykradených chat a chalup, hrozí však vyšší škody

Za uplynulý rok řešili policisté 1 452 případů vykradených chat či chalup, což představuje v porovnání s rokem 2019 pokles skoro o dvě stě evidovaných vloupání.[1] Z hlediska výše způsobených škod však střednědobě hrozí nárůst. Pořizovací ceny rekreačního bydlení totiž v roce 2020 poskočily až o 25 % a zájem o ně se citelně zvýšil. Proto i pojištění těchto objektů u Slavia pojišťovny meziročně vzrostlo o 15 %. Častěji také dochází k závažnějším trestným činům než pouhému vandalismu. I přesto mají Češi tendenci zabezpečení i pojištění víkendových nemovitostí stále podceňovat.

Vyšší poptávka, hodnota i riziko
Češi jsou považováni za národ chatařů a chalupářů a rok 2020 tento trend ještě více umocnil. V loňském roce stoupl nejen počet prodaných rekreačních objektů, ale také jejich průměrná hodnota. Meziroční prodeje narostly o 12,6 % a průměrná kupní cena o více než čtvrtinu.[2] „I když pozorujeme nárůst pojištění těchto objektů meziročně o 15 %, při porovnání s rodinnými domy ovšem rekreační objekty stále zaostávají v oblasti zabezpečení i pojištění,“ vysvětluje Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny. „Je nutné si přitom uvědomit, že obýváme-li střídavě dvě nemovitosti, jedna z nich v drtivé většině případů zůstává prázdná a nehlídaná,“ dodává Ladislav Bělina.
„Pojištění rekreačních objektů je stejně důležité jako pojištění trvale obývaných nemovitostí, už jen proto, že v nich trávíme jen omezený čas. To nejenže dává více příležitostí zlodějům, ale vzniklou škodu zpravidla odhalíme až za delší dobu, což může škodu znásobit. Jen přibližně polovina rekreačních nemovitostí je vybavena bezpečnostním zámkem, třetina okenicemi nebo mřížemi, pouhá osmina má bezpečnostní dveře a alarm pouze asi každý desátý,“ upozorňuje Ladislav Bělina.
Nezapomínejme kontrolovat své „druhé“ bydlení
Neméně důležitou roli v rámci škod déle neobývaných nemovitostí představuje také špatně provedené zazimování a nedostatečná kontrola neobývané nemovitosti. Pozor si dávejme především na zamrzlou vodu a elektrické spotřebiče. „Odčerpání vody ze všech nádrží, vypuštění potrubí a uzavření přívodu vody – to by mělo být pro správného chataře pravidlo číslo jedna pokaždé, když teploty trvale kolísají kolem bodu mrazu. V případě opomenutí pak často dochází k poškození vodovodního systému. Dále je také nezbytné zkontrolovat splachovací nádoby, bojler, ventily, kohoutky nebo čerpadla. Pokud by se přece jen voda do některé z nádrží dostala, je dobré pro jistotu využít sůl či nemrznoucí směs, díky čemuž se sníží riziko zamrznutí. Chceme-li se vyvarovat také škodám způsobeným elektrickými spotřebiči, je nezbytné na zimu vypnout všechny pojistky. Pozor si dávejte především u bojleru či kotle. Aby nevyhořelo topné těleso, musíme elektřinu vypnout ještě před tím, než se rozhodnete vypustit vodu,“ vysvětluje Ladislav Bělina.
Vlastnictví nemovitosti, kde trávíme pouze omezený čas, znamená zvýšená rizika i pro sousedy. Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti může řadu z nich vyřešit, patří však k nejvíce opomíjeným pojištěním. Například u stále oblíbenějších rekreačních nemovitostí apartmánového typu jsou rizika velmi podobná klasickým bytovým domům. Prasklé vodovodní potrubí či jeho pouhá netěsnost může značně poškodit i majetek sousedů.
[1] Zdroj: Policie.cz – statistický přehled kriminality
[2] Zdroj: Reas