18. 10. 2021

Mladí Češi počítají v budoucnosti s hypotékou, úvěrovou historii však neřeší

Mladým Čechům ve věku od 20 do 25 let se nechce příliš zadlužovat. Pokud si chtějí půjčit, preferují bankovní úvěr, anebo si půjčují v rámci rodiny. Nejčastěji si berou úvěr na automobil nebo jeho opravu, na dovolenou či na vzdělávací kurz. Nákup na splátky pak většinou využívají na pořízení dražšího mobilu nebo notebooku. Většina dvacetiletých počítá s tím, že do 5 až 10 let budou řešit hypotéku. Z údajů společnosti Home Credit vyplývá, že mladí Češi netuší, že pozitivní úvěrová historie by jim mohla při žádosti o hypotéku pomoci.

Raději si půjčí v bance než v rodině.

Pokud si mladí do 25 let půjčují, tak preferují úvěr od své hlavní banky, jedná se buď o kreditní kartu nebo kontokorent. Hlavním důvodem je dostupnost vyšší částky, která v rodině často není k dispozici. Nechtějí také narušit rodinné vztahy, pokud by měli problémy se splácením. Ti, co si půjčují právě v rodině, uvádějí jako klíčový faktor nulový úrok.

I malá půjčka může pozitivně ovlivnit úvěrovou historii.

Mezi Čechy do 25 let převládá názor, že nulový zápis v úvěrových registrech je ideální. Mohou být pak ale překvapeni, že při žádosti o hypotéku jsou pro banku vlastně jakýmsi nepopsaným listem. „Vhodným řešením pro mladé bez úvěrové zkušenosti, je vyzkoušet si půjčku na nějakém menším produktu, který však znamená větší výdaj, na tom se naučí plánovat a hospodařit s penězi. Zjistí, že dobře nastavené splátky nejsou pro ně problémem, za podmínek, že si půjčí od prověřeného poskytovatele úvěrů a dobře si zváží své možnosti splácení. Až si v budoucnu budou chtít vzít hypotéku, bude jejich úvěrová historie jejich plusem při posuzování hypoteční bankou,“ uvádí Milan Cáder, ředitel divize Produkty a Marketing společnosti Home Credit.

Rozhodování mladých o půjčce se neliší od pohledu věkově starších zákazníků.

Mladí ve věku od 20 do 25 let, kteří už mají reálnou zkušenost s úvěrem, se stejně jako starší věková skupina rozhoduje podle následujících parametrů:

• Vyhovující splátka (vím, že budu mít vždy na splácení)
  • Jistota schválení a dobré nabídky v hlavní bance (v porovnávání jsou podobně konzervativní/„leniví“ jako starší zákazníci)
  • Procesně a administrativně jednoduchá žádost (nemusí být nutně online => vyřízení na pobočce nemusí být problém).
  • Úroková sazba.
  • Možnost předčasného splacení.

Mladí lidé do 25 let žijí buď u rodičů nebo v podnájmu, nemají proto důvod investovat do vybavení domácnosti a neřeší ještě situaci, kdy potřebují pokrýt nenadálé výdaje, když se jim rozbije pračka. Do budoucna ale počítají, že si budou muset vzít větší půjčku na pořízení dražší věci na vybavení bytu nebo hypotéku.

Mizivé procento z nich vnímá důležitost úvěrové historie jako plusového kritéria při žádosti o hypotéku. Většina z nich si myslí, že je úplně jedno, zda má zákazník pozitivní nebo nulovou úvěrovou historii, domnívá se, že důležitý je pouze příjem. Při posuzování bankou je ale jedním z významných kritérií právě úvěrová historie žadatele. Ta napoví, jakou má žadatel o hypotéku schopnost splácet, jaká byla jeho platební morálka, jestli se často opožďoval s platbami. Je to jeden z důležitých faktorů, na jehož základě se banka rozhoduje a často také stanovuje úrokovou sazbu.