25. 02. 2022

Nové typy platebních služeb otevřely dveře novým hrozbám podvodů, ztráty mohou vyrůst na 48 miliard dolarů

Nové trendy v oblasti plateb vytvářejí nové hrozby podvodů. Dnešní platební ekosystém se rozšířil daleko za hranice tradičních bank, přičemž fintech společnosti a poskytovatelé platebních služeb (PSP) prosazují řadu nových, inovativních platebních služeb. Zároveň výrazně roste počet okamžitých plateb, které probíhají v řádu sekund. To vše vytváří nové příležitosti pro podvodníky.

„Když pandemie uvrhla svět do digitalizace, platby byly stále více bezhotovostní a otevřely dveře novým, rychlejším typům plateb. Se všemi inovacemi však přicházejí nové hrozby podvodů – a ty se v různých částech světa objevují v různých časových osách. Jedinou možností, jak těmto hrozbám úspěšně čelit, je rychlé a efektivní nasazování ověřených analytických nástrojů a umělé inteligence, které i v reálném čase dokáží pokus o podvod odhalit,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

Podvodníci spoléhají na nejslabší článek v řetězci událostí vedoucích k platebnímu podvodu – lidi. Každý, kdo provádí platby nebo používá platební služby, je potenciálním cílem. Pokud budou současné trendy pokračovat, SAS odhaduje, že ztráty z podvodů při on-line platbách se do roku 2023 pravděpodobně vyšplhají až na
48 miliard dolarů. A to je jen špička ledovce.

Banky a poskytovatelé platebních služeb musí přejít na on-line detekci podvodů. Místo toho, aby prošetřovaly upozornění na podezřelou platbu v řádu hodin a dnů, musí tato upozornění spravovat v reálném čase. Je nezbytné činit rychlá, ale přesná rozhodnutí, protože klienti stále častěji realizují okamžité platby. Dnešní zákazníci očekávají okamžité řešení v případě zpoždění nebo přerušení plateb.