27. 04. 2021

Nových bytů se letos v Praze prodalo zatím takřka o polovinu více než loni

Pražský rezidenční trh zahájil letošní rok ve velkém stylu. Developeři prodali celkem 1930 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 42,5 procenta. Po druhém čtvrtletí 2016 jde o druhý nejsilnější kvartál za posledních deset let. Oproti posledním čtvrtletí loňského roku získalo nového majitele o 400 nových bytů více. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 14 let.

Realitní trh i v letošním roce zcela zásadně ovlivňuje probíhající koronavirová pandemie. Výrazně se zvýšil podíl lidí, kteří kupují nový byt na investici. Dobře si spočítali, že v současné nejisté době představuje pořízení nemovitosti ideální uložení peněz. Všechny předchozí ekonomické krize prokázaly, že nemovitosti svou hodnotu neztrácejí, naopak z dlouhodobého hlediska představují zaručené zhodnocení investice,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Už poslední čtvrtletí loňského roku bylo velmi silné, prodalo se nejvíce bytů od poloviny roku 2018. Kromě vyššího zájmu investorů svou roli hrály i velmi levné hypotéky, jejichž úrokové sazby loni výrazně padaly. Vládní dotační programy pak držely dole také míru nezaměstnanosti, domácnosti se tak nebály ani výrazného zadlužení v podobě úvěru na bydlení.

Dostupnost nového bytu na pražském trhu opět klesla

Vysoké prodeje nových bytů způsobily, že opět o něco poklesl počet dostupných bytů. V cenících developerů jich na konci prvního čtvrtletí zůstalo 3680, což je o 580 méně než na konci loňského roku.
„Zablokovaný proces povolování nových staveb a zastaralý územní plán už mnoho let sráží počet dostupných bytů na pražském trhu. Zájemci o nové bydlení tak mají mnohem horší výběr, než by mohli mít. Zcela zásadní proto je urychleně přijmout nový stavební zákon v podobě navržené poslancem Martinem Kolovratníkem. Jen ten zajistí, že nabídka bude opět odpovídat poptávce a každý si vybere svůj vysněný byt,“ dodává šéf Ekospolu Korec.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek