31. 10. 2019

Subjekty:
Hypoteční banka

O hypotéku se bude během následujícího roku ucházet téměř 300 tisíc mladých lidí, ukázal průzkum. Většině ale plány překazí nízké úspory

Dostupnost bydlení je tématem, které v posledních letech stále více rezonuje v médiích. S rostoucí cenou nemovitostí a dlouhodobě neřešeným nedostatkem bytů pro české rodiny se jedná o problém, který v blízké době nezmizí. I proto ČNB mluví o zmírnění podmínek pro žadatele o hypotéku do 36 let. Podle průzkumu NMS Market Research pro Hypoteční banku by ale většině mladých Čechů ani tento krok hypotéku nezaručil. Polovina z nich má totiž naspořeno méně než 100 tisíc, často mají navíc zkreslenou představu o výši splátek.

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro mladé rodiny obtížnější než kdykoliv dříve. Z průzkumu Hypoteční banky přitom vyplývá, že většina Čechů od 20 do 36 let touží bydlet ve svém a jen v následujících 12 měsících se chce o hypotéku ucházet téměř 300 tisíc z nich. „Tři čtvrtiny mladých, tedy víc než 1,6 milionu lidí, navíc plánují změnu bydlení během následujících 10 let. 40 % chce koupit vlastní nemovitost a 15 % by rádo postavilo. Více než polovina, celkem 57 %, mladých Čechů pak chce financovat své bydlení právě hypotékou,“ shrnul situaci Jiří Feix, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky.
Skupina, kterou by projednávaná novela zákona o ČNB mohla ovlivnit, je tedy velká. Nová pravidla by obecně zmírnila podmínky hypotéky pro lidi do 36 let, a to úpravou LTV, tedy poměru mezi úvěrem a hodnotou zastavené nemovitosti. Z průzkumu Hypoteční banky ale vyplývá, že pro většinu z nich projednávané zmírnění pravidel nebude stačit. Velká část mladých Čechů totiž ani tak na hypotéku nebude mít dostatečné úspory.

Nízké úspory
Průzkum ukázal, že pouze polovina lidí mezi 20 a 36 lety má našetřeno částku vyšší než 100 tisíc korun. Úspory nad 300 tisíc pak má pětina mladých. Polovina z nich si přitom přeje hypotéku od 1,5 do 3 milionů korun.
„V souladu s naším očekáváním obecně platí, že čím nižší má daný člověk úspory, tím vyšší LTV by chtěl získat. Většina respondentů z této skupiny, celkem 81 %, by si ale zároveň přála, aby jejich měsíční splátky nepřesahovaly 12,5 tisíce,“ popsal možné úskalí Vlastimil Nigrin, místopředseda představenstva Hypoteční banky.
„Kvůli obtížné situaci na trhu je tak klíčové, aby si mladí lidé začali spořit na budoucí bydlení co nejdříve. Hypoteční banka už je následně schopná jim vyjít vstříc. Už samotné sjednání hypotéky je jednoduché a jde vyřídit i online. Třeba v době rodičovské dovolené navíc splátky můžeme snížit až o 30 %, abychom odlehčili zatíženému rodinnému rozpočtu,“ dodal. Hypoteční banka zároveň nabízí možnost zastavit při sjednávání hypotéky i nemovitost rodičů. Ti tak pomohou svým dětem na úvěr dosáhnout. Jakmile je splacená dostatečná část úvěru, nemovitost rodičů je z hypotéky vyvázána.

Vysněné bydlení
Co se týče vysněného bydlení, mladí lidé mezi důležitými faktory nejčastěji uváděli klidnou lokalitu (96 %) a blízkost přírody (95 %). Na prvních příčkách žebříčku se umístily i dobré sousedské vztahy a blízkost zaměstnání a škol. Obojí považuje za důležité 94 % respondentů. Poměrně málo z nich, celkem 40 %, naopak lpí na životě ve velkém městě.
U 4 z 10 mladých Čechů by při koupi nemovitosti bylo důležité ekologické bydlení. Právě i těmto lidem může Hypoteční banka pomoci. „Ekologicky smýšlející lidi chceme podpořit. Těm, kteří staví v nízkoenergetickém standardu, proto nabízíme takzvanou Zelenou hypotéku. Mezi její výhody patří mimo jiné i sleva 0,15 % na úrokové sazbě hypotéky,“ připomenul Vladimír Vojtíšek, člen představenstva Hypoteční banky.