02. 12. 2020

Obliba stavebka roste. Češi na něj v mimořádných situacích spoléhají již tradičně

Některé finanční produkty ukazují svou sílu právě v dobách nejistoty. Mezi takové patří především stavební spoření. Během čtvrtého kvartálu letošního roku se tak znovu dostává na první místo Barometru obliby spoření a další sledované investiční možnosti tentokrát nechává s odstupem za sebou.

Stejně jako na jaře letošního roku považují Češi i při druhé vlně koronavirové epidemie stavební spoření za nezajímavější způsob spoření. Oproti minulému čtvrtletí vzrostla obliba stavebka o pět procentních bodů, čímž se stalo skokanem čtvrtletí.
Na předních místech barometru zaznamenalo nárůst především životní pojištění, které stouplo o dva body, a jeden bod si připsalo i penzijní spoření. Naopak drahé kovy jeden bod ztratily. Nejvíce však klesly podílové fondy a také akcie oproti minulému čtvrtletí stagnovaly. Oba tyto nástroje, kam lidé vkládají své peníze, totiž v posledních měsících citelně zasáhly výkyvy na trzích.
V dobách nejistoty lidé důvěřují především osvědčeným a stabilním finančním produktům a nepouštějí se střemhlav do experimentů. Stavebko už mnohokrát v minulosti, třeba za světové finanční krize, ukázalo, že s ním lidé mohou počítat jako s jistotou,“ komentuje růst obliby stavebního spoření Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.
Bez ohledu na to, jak vy sami v tuto chvíli spoříte, uveďte prosím, kterou z těchto možností ukládání nebo spoření peněz považujete nyní za obzvláště zajímavou.
Navzdory růstu ekonomické nejistoty však ve čtvrtém čtvrtletí nedošlo k zásadním změnám celkové obliby spoření. Výsledky v průměru dokonce mírně vzrostly z 40,7 % na 41,5 %. To potvrzují i statistiky úspor českých domácností, které dosahují v současnosti rekordní výše. Mnozí si totiž uvědomují závažnost situace a připravují se na možnost poklesu, nebo dokonce dočasného výpadku příjmů.