11. 05. 2021

Pandemie zvýšila poptávku po pronájmech větších bytů. Prudce vzrostla i chuť investovat do nemovitostí

Během více než rok trvající koronavirové pandemie se na trhu s nájemním bydlením začalo více dařit větším bytům. Podle společnosti GarantovanyNajem.cz, která se specializuje na správu nájemních nemovitostí, se proces pronájmu bytů s dispozicemi 3+kk a větších oproti předchozímu období zrychlil řádově o několik dní. Naopak malé byty o velikosti pod 30 m2 se podle společnosti začaly pronajímat pomaleji. Hlavním důvodem je pokles cen nájmů, a tedy dostupnější bydlení ve větších bytech i v centrech velkých měst. Podle interních statistik společnosti se také zhruba dvojnásobně zvýšil počet zájemců o poradenství při koupi investiční nemovitosti.

Pandemie a s ní související pokles cen dlouhodobých pronájmů bytů zvýšily zájem o nájemní bydlení ve větších bytech s dispozicemi 3+kk a více. Podle společnosti GarantovanyNajem.cz toho zájemci více využívají i kvůli častější práci v režimu home office. „Lidé využívají toho, že během pandemie se na trhu objevilo mnoho nových bytů určených původně pro krátkodobé pronájmy turistů a ceny nájemného díky tomu obecně poklesly. Během posledního roku evidujeme v průměru o několik dní rychlejší proces podnájmu větších bytů, které spravujeme. Mnohem dostupnějším než dříve se také stalo nájemní bydlení v centrech měst, které dříve bývalo výrazně dražší,“ uvádí Tomáš Suchomel, ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.
Opačná je však situace u menších bytů, typicky garsoniér do velikosti třicet metrů čtverečních. U těchto nemovitostí totiž společnost naopak zaznamenala prodlužují se dobu nájemního procesu. A ačkoliv v počátcích pandemie stouply obavy majitelů bytů o pravidelné platby nájemného, podle Tomáše Suchomela se výrazné rozdíly mezi stavem před pandemií a během ní neobjevily. „Aktuálně měsíčně evidujeme nižší jednotky žádostí o odklad nájemného nebo o speciální dohodu. Nicméně jsme ihned po spuštění první vlny covidu zavedli řadu preventivních a procesních opatření pro řešení problémů s platební morálkou. Ve druhé vlně ale poptávka po odkladu nebo dohodách dokonce ještě klesla,“ doplňuje Tomáš Suchomel.
Investiční nemovitosti lákají více
Společnost také během pandemie zaznamenala až dvojnásobný nárůst počtu zájemců o poradenství při koupi vhodné investiční nemovitosti na pronájem. A ačkoliv ceny nájmů klesaly, ceny samotných nemovitostí naopak rostly – objevil se proto i opačný trend, kdy někteří majitelé začali své nemovitosti se ziskem prodávat. „Lze říct, že díky tomuto jevu je růst cen udržitelný. Někteří majitelé své nemovitosti pro vysokou cenu rádi prodají, jiní si je zase kvůli obavám z inflace pořídí i za více peněz,“ říká Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.
Zájem o koupi investičních nemovitostí ukázal i březnový průzkum společnosti realizovaný prostřednictvím online nástroje Instant Research výzkumné agentury Ipsos. Podle jeho výsledků by si investiční nemovitost z různých důvodů pořídilo téměř osm z deseti Čechů. Téměř polovina dotázaných totiž nemovitosti vnímá jako bezpečnou investici, která přinese očekávaný výnos. Pro další pětinu potom takový byt nebo dům představuje určitou „záložní variantu“, ať už pro vlastní důchod, anebo pro potřeby své rodiny. Mezi důvody pro pořízení investiční nemovitosti také figurovala možnost poskytnout ji potomkům jako studentské nebo startovací bydlení.