01. 02. 2021

Pražský realitní trh v roce 2021: Lidé investují do doby post-covidové. Nedostatek bytů udrží ceny nahoře

Letos se pražský trh definitivně vzpamatuje z šoku způsobeného pandemií. Investoři i lidé toužící po novém bydlení už plánují, co bude následovat. A podle nákupního chování věří v optimistický vývoj. Letošek tak bude rokem stabilizace nebo mírného růstu cen, pro výrazný růst či pokles důvody nejsou. Ani loni se nic nezměnilo na zdlouhavých povolovacích procesech. Nedostatek kvalitních nemovitostí tak zůstane pilířem cenové stability v metropoli.
Loni byla zahájena stavba největšího počtu bytů za dekádu.  Přesto je však v metropoli výstavba nových bytů dlouhodobě nedostatečná. „Kvalitní bydlení je v Praze nedostatkové a tomu budou odpovídat ceny. I přes nelehký proces výstavby nových projektů je zde nemálo developerů, kteří mají zkušenosti a dostatek trpělivosti pracovat na projektu pět až osm let,“ říká Peter Višňovský, ředitel realitní společnosti LEXXUS.
Přesto Peter Višňovský předpokládá, že letošek by mohl být k realitnímu trhu přívětivější: „Největší posun se odehrál v hlavách lidí. Ještě na podzim byla nálada opatrnější. Vakcína byla v nedohlednu a málokdo si troufal vsadit na to, kolik vln nás ještě čeká. To se změnilo a lidé dnes přemýšlejí o době post-covidové. Zároveň si pesimisté uvědomili, že ani pandemie a s ní spojený pokles hospodářství výrazný pád cen nezpůsobil.“
Trend roku 2021: Praha poroste do šířky
Už loni se zájem obrátil k domům v okolí Prahy a trend pokračuje. Pandemie připoutala lidi k jejich domovům a zahrada nebo předzahrádka se dokázaly postarat o podstatně vyšší kvalitu bydlení. „Dnes je předzahrádka vítaným doplňkem zejména pro rodiny. Mimo Prahu táhnou nižší ceny, lepší doprava a občanská vybavenost obcí. Beroun nebo Čelákovice byly dříve pro lidi daleko, teď tyto lokality znamenají příjemné bydlení poblíž metropole,“ říká Peter Višňovský.
Zájem o nákup nemovitostí v roce 2021 dál poroste
„Se začátkem roku lidé cítí novou naději a dívají se kupředu na dobu, až covid skončí. Očekáváme, že zájem o nákup nemovitostí se nezmění, bude nadále stoupat. Při výběru budou kupující více dbát na komfort, zejména dostatek prostoru k práci z domova i možnost venkovních aktivit. Lidé si v lockdownu uvědomili, že do kvality bydlení se vyplatí investovat. Rostoucí zájem umocní i současné nízké úroky na hypotékách a vidina dlouhodobé investice, která pro mnoho lidí znamená zabezpečení v nejisté době,“ připomíná Peter Višňovský, ředitel realitní společnosti LEXXUS.
2020: konkurence vzrostla, kvalitní nemovitosti se na trhu neohřejí
„Naše zkušenost je, že dobře cenově nastavené projekty pandemie nepoznamená. Uvedu jen několik příkladů. Rezidenci u Boroviček jsme uvedli na trh v dubnu 2020 a zbývají 3 volné jednotky. V projektu Alfa Rezidence je od října prodána třetina ze 76 jednotek. Z prémiového projektu Vily Horoušánky pak zbývá jediná vila k prodeji. Na trh šel projekt v červnu. Přitom je běžné, že během stavby dochází k postupnému zdražování. Zdaleka však neuspěje každý. Trh tvrdě odmítá špatně nastavené projekty. Pokud kupující vidí handicap v podobě špatných dispozic, nevhodné lokality nebo vysoké ceny, jde jinam,“ uvádí Peter Višňovský.
Nájemní bydlení prošlo korekcí díky útlumu turistického ruchu
V březnu a dubnu přibyly na trh turistické byty a zejména v centru došlo k poklesu cen nájemního bydlení. V druhé polovině roku se ceny plně stabilizovaly a teď už k výkyvům nedochází. „Ceny nájemního bydlení budou nejspíš kopírovat celkový trend trhu a můžeme čekat stabilitu nebo pozvolný růst,“ dodává Peter Višňovský.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek