Text: Jiří Havelka

30. 05. 2014

Subjekty:
Swiss Life Select

Předčasné splacení hypoték v Česku pravděpodobně zlevní

Tuzemští bankéři vysvětlují vysoké penále nutností pokrýt náklady na financování a prodej hypoték. Poplatek má proto odstrašující roli s cílem odradit klienty od předčasného splácení a zároveň slouží jako pojistka proti případné ztrátě. Řada bank si totiž peníze na poskytnuté hypotéky půjčuje a z hypotečních zástavních listů rovněž platí úroky.

V jiných zemích bankéři asi takový strach nemají, na Slovensku lidé zaplatí maximálně 5 % ze zbylého dluhu, a to platí i o bankách aktivních na obou trzích jako jsou ČSOB, UniCredit nebo Česká spořitelna. Ještě výhodněji se dá hypotéka splatit například v Rakousku, kde je ze zákona tento poplatek maximálně 1 %.

To by se mělo od března 2016 změnit. Evropská unie přijala nová pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů. Ta sice neurčují konkrétní výši poplatku pro tento případ, říkají ale, že poplatek má odpovídat jen skutečným nákladům, které banky s předčasnou výpovědí mají. Konkrétní hranici si určí jednotlivé státy samy.

Ministerstvo financí již uvedlo, že počítá s veřejnou diskusí o způsobu převzetí této nové evropské legislativy do českého právního řádu. Záleží také, jak se k tomu postaví banky. Už nyní některé banky umožňují mimořádné splátky i mimo termín fixace. Osobně proto očekávám, že v rámci konkurenčního boje některé banky sníží poplatek za předčasné splacení celé hypotéky ještě před uvedeným datem.

Jiří Sýkora, analytik společnosti Swiss Life Select

Jiří Sýkora, analytik společnosti Swiss Life Select