17. 03. 2020

Pronajímáme byt: Jak ušetřit čas i nervy

V kůži pronajímatele bytu se můžete ocitnout jednoduše. Stačí ponechat si po stěhování i původní starý byt nebo naopak koupit další jako investici. Někdy nás do této role dosadí i nečekané dědictví v podobě nemovitosti. Pronajímání bytu každopádně není jen pravidelný příjem navíc, ale také řada povinností, na které mnohdy nezbývá čas. Jak si starosti spojené s pronajímáním co nejvíc ulehčit?

Zbavte se nepořádku
Zděděné byty bývají často doslova po strop zaplněné věcmi předchozího vlastníka. Nový majitel se tak musí probrat hromadami textilu, knih, tiskovin, starého vybavení i nábytku. Byt zbavený hlavního nepořádku je v dalším kroku třeba také důkladněji uklidit – v déle neobývaných bytech se mohou vyskytnout plísně, nemilá překvapení někdy ukrývá kuchyň a úložné prostory. V tomto případě hodně času ušetří úklidová firma, která zvládne vyčistit také koberce a nábytek, který chcete v bytě ponechat.
Nepodceňujte dobré fotografie
První dojem hraje při hledání bydlení velkou roli a základem dobrého inzerátu jsou kvalitní fotografie. Rozmazané fotky, které ani nezachycují všechny místnosti, výrazně snižují šanci, že se vám podaří pronajmout byt za cenu, jakou požadujete. Každý ale nemá cit na ten správný záběr, a v takovém případě ušetří čas i nervy profesionální fotograf. Byt ve velikosti 2+1 zvládne vyfotit za cenu okolo dvou tisíc korun. Profesionální fotografie u inzerátu přilákají mnohem více zájemců, mezi kterými si můžete vybírat, aniž byste byli nuceni diskutovat o výši nájemného. Pokud chcete nabídku pronájmu dotáhnout k dokonalosti, nechte si byt před focením upravit a dekorovat za pomoci profesionála, bytového stylisty. Tento zvyk je oblíbený především na západě, ale už se pomalu zabydluje i u nás.
Jak najít spolehlivého nájemníka
Mezi spolehlivými zájemci o pronájem se vždy vyskytnou i tací, kteří pro pronajímatele znamenají spíše ztrátu času. V záplavě reakcí na inzerát ale není snadné se zorientovat a vybrat ten správný. Většina lidí navíc nemá čas probírat se stovkami odpovědí na inzerát. „Hodně napoví i otázky, na které se zájemce ptá. Solidního nájemníka zajímají například sousedské vztahy, výše poplatků za energie nebo různé technické specifikace bytu. Naopak tzv. bytové turisty je vhodné v rámci úspory času hned zkraje filtrovat a vyloučit, což už moderní platformy na prodej a pronájem nemovitostí umožňují,“ doplňuje Meyer. „Mnoho času a nervů majitelům ušetří také služba prověření bezdlužnosti zájemců o pronájem.“
Smlouvu nechte raději právníkovi
Správně sestavená smlouva je při pronájmu klíčová, protože chrání vaše práva pronajímatele a pomáhá předcházet problémům. Rozhodně se nespoléhejte na vzory stažené z internetu, u kterých není garantovaná aktuálnost a které nemusí reflektovat aktuálně platné právní předpisy. „Nájemní smlouvu sestavenou právníkem nabízíme našim klientům již za 199 Kč, přičemž vše vyřeší online. Domnívám se, že za ušetřené nervy tato minimální částka rozhodně stojí. Specifická přání a požadavky pak řeší individuálně advokát, který je klientům k dispozici,“ dodává Meyer.
Přehoďte starosti na správce
Pokud jste si koupili investiční byt například v Praze, a nemáte čas vyřizovat náležitosti spojené s pronájmem, vyplatí se přenechat péči o byt specializované správcovské firmě. Ta se postará o vytvoření inzerátu, zařídí a zrealizuje prohlídky, najde spolehlivého nájemce a vyřeší veškeré právní náležitosti. „V rámci služby Bezrealitky Nájem řešíme za klienty také následnou správu a údržbu objektu, takže nemusí jezdit do bytu pokaždé, když je třeba něco opravit,“ dodává Meyer. „Poplatek za správcovskou službu se pohybuje okolo 12 % ceny tržního nájmu. A že je opravdu tržní, o tom necháme majitele samotného přesvědčit – první pronájem totiž uděláme spolu. Majitel kromě všech služeb dostává i pravidelné zprávy o stavu bytu a garantovaný pravidelný nájem.“

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek