08. 04. 2021

Průzkum Monety indikuje: Češi kvůli pandemii žádají stát o pomoc s bydlením

Stát by měl pomoci osobám zasaženým ekonomickými důsledky současné pandemie. Myslí si to 81 % Čechů. Každý druhý by přitom přivítal podporu bydlení, například zvýhodněnými úvěry nebo formou speciálních příspěvků. Vyplývá to z aktuálního průzkumu MONETA Money Bank.

Čerpat své úspory letos bude 12 % Čechů, každý šestý z nich kvůli příliš nízkým příjmům. Skoro každý druhý Čech se navíc plánuje stěhovat, pro 8 % z nich je přitom hlavním důvodem příliš vysoká cena za současné bydlení. Podle průzkumu Skupiny MONETA by tak 55 % Čechů uvítalo nějakou pomoc od státu zacílenou právě na podporu bydlení. Výrazně vyšší zájem je ve skupině mladých lidí mezi 18 a 35 lety, kde by takovou pomoc využilo 71 % respondentů.
Pomůže stát, ale i banky
Nejvíce by zájemci o pomoc ze strany státu uvítali podporu mladých lidí a rodin (52 %) a zvýhodněné úvěry od státu (46 %). Pro 41 % z nich by pomoc s bydlením mohl stát poskytnout skrze banky, a to zvýhodněním podmínek pro sjednání úvěrů na bydlení. „V době, kdy se vloni na jaře ocitla řada Čechů ze dne na den bez příjmů, zafungovaly banky velmi dobře. Například v Monetě jsme během pandemie umožnili odklady splátek v objemu 34 miliard korun, odklady jsme klientům nabídli ještě před takzvaným vládním moratoriem, a stejně tak jsme je nabízeli i po jeho ukončení. Banky jsou tak pro řadu lidí tím, kdo pomáhá i nadále,“ uvedla v této souvislosti mluvčí Skupiny MONETA Zuzana Filipová.
Na 25 % zájemců o pomoc ze strany státu by ji uvítalo přímo v podobě finančního příspěvku určeného lidem zasaženým ekonomickými důsledky COVID-19. Pro osoby zasažené pandemií by také podle 14 % zájemců měla existovat možnost posunutí splácení nájemného o týdny či měsíce.
————-
O průzkumu:
Aktuální průzkum Bydlení a finance 2021 realizovala pro společnost MONETA Money Bank nezávislá výzkumná agentura Ipsos. Sběr dat proběhl on-line v únoru 2021 a zúčastnilo se ho 1 000 respondentů ve věku 18-99 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, místa a velikosti bydliště a vzdělání.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek