24. 03. 2022

Průzkum: Pandemie covid-19 otevřela Pandořinu skříňku globálních podvodů

Nepostradatelným nástrojem pro odhalování podvodů, k jejichž enormnímu nárůstu došlo v souvislosti s prudkým rozvojem digitalizace během pandemie covid-19, je analýza dat. V globálním průzkumu společnosti SAS a Asociace certifikovaných vyšetřovatelů podvodů (ACFE) téměř všichni respondenti uvedli, že využití datové analýzy bylo přínosné, protože jim pomohla zvýšit objem zkontrolovaných transakcí nebo počet zjištěných případů podezření na podvod (99 %).

Dotazované společnosti a organizace v 97 % odpovědí rovněž uvedly, že jim kvalitní analýza dat snížila četnosti falešně pozitivních výsledků. Většina (60 %) také očekává, že jejich rozpočty na technologie na boj proti podvodům v příštích dvou letech porostou. Pokročilá analytika je na prvním místě investičního seznamu, zejména umělá inteligence (AI) a strojové učení (uvedlo 26 % respondentů).

„Přestože rozšiřující se online a digitální kanály zvýšily rizika a vytvořily nové lukrativní cesty pro kriminální struktury, je tu jedna výhoda. Tyto kanály umožňují organizacím vyhodnocovat množství různých dat, která lze integrovat pro lepší sledování trendů. To umožní nakonec aplikovat preventivnější postoj proti rychle se měnícím hrozbám. Aby si organizace udržely náskok nejen před rostoucím objemem případů podvodů, ale také včas podchytily nové trendy, je důležité, aby byly flexibilní a proaktivní při zavádění nových nástrojů a procesů,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

Vnitřní strukturované zdroje dat zůstávají jádrem analytických iniciativ většiny organizací zaměřených na boj proti podvodům (80 % respondentů). Řada firem a organizací ale využívá také různé externí zdroje dat, včetně veřejných databází (41 %), dozorových orgánů (31 %), sociálních médií (29 %), dat třetích stran (25 %).

Firmy a organizace využívají k boji proti podvodům řadu nových technologií. Průzkum upozorňuje na rostoucí využívání technologií, jako je fyzická a behaviorální biometrie, automatizace robotických procesů (RPA), blockchain a virtuální a rozšířená realita. Současné využití těchto technologií se pohybuje od 7 % (virtuální/rozšířená realita) do 34 % (fyzická biometrie).

REKLAMA

„Dotázaní odborníci na boj proti podvodům jednoznačně uvedli, že jim analytické technologie pomáhají rychleji a přesněji identifikovat více podvodů. Osvědčené techniky, jako je hlášení výjimek a detekce anomálií, zůstávají hlavními pilíři. Rostoucí rozpočty na technologie a 150% nárůst v nasazování umělé inteligence očekávaný během příštích dvou let signalizují, že organizace neusínají na vavřínech,“ doplnil Petr Šlajchrt.