05. 04. 2023

Průzkum: Systém stavebního spoření je 100 % efektivní

Stavební spoření, které existuje na trhu již třicet let, je extrémně efektivní. Poměr objemu úvěrů k naspořené částce totiž vzrostl podle dat Ministerstva financí na konci loňského roku na hodnotu 102,2 %, což je nejvyšší úroveň v historii stavebka. Všechny prostředky, které stavební spořitelny získají na vkladech od střadatelů, tak půjčí na modernizace, rekonstrukce či koupi lepšího bydlení. Jen v loňském roce si sny o bydlení díky stavebku splnilo téměř půl milionu Čechů.

O tom, že stavebko je efektivní a plní svůj účel svědčí i fakt, že poměr úvěrů ke vkladům stále roste. „Aktuálně z každé jedné koruny vygenerujeme 1,02 Kč účelového úvěru pro lepší bydlení. To dokazuje, že systém stavebního spoření je 100% účelový a každá koruna vložená do tohoto systému je využita do výhradně účelových úvěrů,“ řekl Michael Pupala, 1. místopředseda AČSS a generální ředitel Modré pyramidy. „Pět až šest spořících klientů se skládá na jednoho úvěrového klienta, což je vlastně základní myšlenka systému stavebního spoření, kdy na jedné straně máme klienty, kteří spoří, a my tyto prostředky umísťujeme do výhradně účelových úvěrů,“ doplnil Pupala.

Úvěry ze stavebního spoření jsou díky výhodám, které klientům nabízí, unikátní a těžko by je nahradil jiný produkt. Tyto úvěry mají totiž dlouhou splatnost až 25 let a nejsou zajištěny zástavním právem k nemovitosti. Žádný jiný podobný typ úvěrů na trhu není. V tomto směru se jim nevyrovnají hypotéky ani spotřebitelské úvěry. Úrokové sazby dnes poskytovaných úvěrů ze stavebního spoření se pohybují kolem 3,66 % (průměrná sazba úvěrů ze stavebního spoření podle ČNB v únoru 2023). Oproti tomu spotřebitelské úvěry se v lednu půjčovaly se sazbou kolem 10 %. A co je podstatné – úvěr se stavebního spoření je určený výlučně k vylepšení bydlení.

„Tyto úvěry mají dlouhou splatnost a nejsou zajištěny zástavním právem k nemovitosti. Žádný jiný podobný typ úvěrů na trhu není. Právě díky výhodným podmínkám hodí úvěry ze stavebního spoření na rekonstrukce nebo na pořízení fotovoltaiky a tepelného čerpadla, které mohou domácnostem přinášet velmi významné energetické, a tím pádem i finanční úspory,“ řekl Pavel Čejka, místopředseda AČSS a generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny.

Dvě strany téže mince

Stavební spoření a úvěry od stavebních spořitelen jsou dvě strany téže mince, které společně tvoří silný a efektivní systém financování bydlení. Bez stavebního spoření by šlo těžko poskytovat velmi výhodní úvěry na koupi či rekonstrukci nemovitosti. A bez těchto úvěrů od stavebních spořitelen by pro řadu Čechů bylo nemožné realizovat své sny o kvalitním bydlení.

REKLAMA

Stavební spoření se státním příspěvkem je velmi oblíbený spořicí produkt, který patří do finančního portfolia velké části Čechů. A není divu. Od svého vzniku totiž prokázalo vysokou míru bezpečí. A pro klienty obávající se tržního rizika přináší vyšší výnos, než jakého mohou dosáhnout kdekoliv jinde.

Ke spoření, které je nezbytnou podmínkou proto, aby stavební spořitelny mohly poskytovat výhodné úvěry, motivuje nejen výhodné úročení ale i státní příspěvek, díky němuž se úrokové sazby u spoření se stavebkem nyní pohybují nad 6,5 % ročně. Stavební spořitelny tak nabízí v době vysoké inflace jeden z nejvýhodnějších a nejbezpečnějších spořících produktů. Pokud by stát příspěvek zrušil, tři čtvrtiny Čechů by podle výzkumu společnosti IPSOS* o stavební spoření v budoucnosti už zájem neměly. Stavební spoření a úvěry od stavebních spořitelen však tvoří symbiotický vztah, kde jeden prvek podporuje druhý.

*Průzkum Ipsos realizovaný na přelomu srpna a září 2022 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR starší 18 let. Celkem se ho zúčastnilo 1039 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí online panelu Ipsos Populace.cz.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu