08. 02. 2024

PSN zrealizovala v loňském roce akvizice 15 činžovních domů

Společnost PSN v roce 2023 uzavřela 23 kupních smluv v celkové hodnotě přes 1,3 mld. Kč, přičemž největší část tvořilo 15 činžovních domů. Většina z nich se nachází v atraktivních pražských čtvrtích Vinohrady, Nusle, Břevnov, Smíchov, Podolí, Krč a Žižkov, ale firma nakoupila i objekty v Brně a Pardubicích. Dohromady se jedná o 425 bytů s užitnou plochou kolem 20 000 m2. Koupené budovy PSN citlivě rekonstruuje a následně jednotky prodá nebo pronajímá. Při renovaci v nich buduje moderní bydlení odpovídající dnešním potřebám a trendům. V letošním roce chce společnost za nové akvizice opět utratit více než 1 mld. Kč.

„Loňský rok byl pro nás z pohledu akvizic velmi vydařený. Za každým uskutečněným nákupem stojí velký kus práce a pečlivé vyhodnocení. V okamžiku, kdy se rozhodneme, jsme schopni obchod velice rychle zrealizovat,“ říká ředitel akvizic společnosti PSN Pavel Citta a nastiňuje její další plány: „I v letošním roce chceme utratit přes miliardu za akvizice nemovitostí v Praze, Brně a Pardubicích, a to nejen za činžovní domy, s jejichž renovací máme letité zkušenosti. Naplňujeme tak naši vizi a ambici. Pokud by se objevila jakákoliv jiná zajímavá nabídka, jako kdysi Tančící dům, City Empiria či Dům módy, které dnes patří do našeho kmenového portfolia nemovitostí, rozhodně se jí nebráníme.“

Rekonstrucím domů se společnost PSN věnuje už přes 30 let a má v této sféře bohaté zkušenosti. „S ohledem na trvalý nedostatek nových bytů, především v Praze, se podle nás jedná o smysluplnou cestu, jak zájemcům nabídnout chybějící komfortní bydlení. Navíc tím vracíme původní lesk a krásu budovám s jedinečným geniem loci, které ovšem zároveň proměňujeme v bydlení 21. století. Jednotky v současném designu disponují moderními technologiemi a vybavením. Při opravách domů klademe důraz i na společné prostory, jako jsou například prádelny a kolárny, a spolu s nimi oživujeme vnitrobloky s příjemným posezením a dostatkem zeleně,“ vysvětluje Pavel Citta.

Mezi zdařilé rekonstrukce, které PSN aktuálně dokončuje, patří mimo jiné i projekty BackYard DejviceBydlení Na Výšinách. V obou zbývá již jen několik posledních jednotek.

Projekt BackYard Dejvice v Praze 6 je příkladem činžovního domu z 30. let 20. století, který prošel kompletní přeměnou, jež klade důraz na zachování historických prvků. S ohledem na požadavky moderního bydlení vznikla v rámci přestavby v budově prádelna s pračkami a sušičkami, kolárna a výtah. Za domem PSN vybudovala velkorysý společný vnitroblok s dostatkem zeleně, kde najdou budoucí rezidenti útulné prostředí pro setkávání i relaxaci s gril zónou a se zelení.

Schyluje se také k dokončení rekonstrukce secesního domu z 20. let minulého století v Praze 7, jenž se mění na projekt Bydlení Na Výšinách se 16 byty a 2 nebytovými jednotkami o dispozicích 1+kk až 3+kk a velikostech od 23 do 109 m2. V horních patrech naleznou ti nejnáročnější luxusní mezonety. I v rámci tohoto projektu PSN renovovala společný dvůr, který doplnila kolárnou.

REKLAMA

PSN pracuje také na rekonstrukci trojice měšťanských domů na Seifertově ulici, v přímém sousedství sídla společnosti. Letos zde bude dokončeno přes 60 bytů o dispozicích 1+kk až 3+kk a velikostech od 32 do 160 m2 určených výhradně k nájemnímu bydlení. Součástí se stane rovněž několik nebytových prostor, kde vzniknou obchody a provozovny služeb.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu