RE/MAX nadále posiluje pozici

Realitní síť RE/MAX vykázala za rok 2019 dvojnásobný růst oproti roku 2018. Hrubý provizní obrat se vyšplhal na téměř 800 milionů korun.

Dopad realitního zákona, vývoj trhu s nemovitostmi a hypotéční sazby komentuje druhá část textu.
Od příchodu na český trh v roce 2005 vykazuje realitní síť RE/MAX kontinuální růst. Za loňský rok se jí podařilo dosáhnout obratu 791,6 milionu korun, což je o 8,5 % více než v roce předchozím. „Oproti roku 2018 (růst o 4 %) jsme v loňském roce tempo růstu více než zdvojnásobili. Obrat se zvyšoval v průběhu celého roku, ale nejvýrazněji vzrostl během podzimu, a to navzdory menším počtům poskytnutých hypoték v rámci celého trhu,“ říká Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX. Podle prvních výsledků z ledna letošního roku pokračuje RE/MAX v rostoucích hodnotách. „Naše výsledky nesouvisí pouze s výkonem trhu samotného. Dlouhodobě cíleně pracujeme na kvalitě pobočkové sítě. Navíc v hodnocení spokojenosti zákazníků dosahujeme jednu z nejvyšších hodnot v oboru,“ dodává Jan Hrubý.

Kvalita je prioritou
Aktuálně má síť 147 zastoupení a dalších 26 se připravuje otevřít v letošním roce. Počet poboček sítě i makléřů tak rostl jen mírně.  „Rozšiřování distribuce je naší velkou prioritou. Na druhou stranu se nesmíme bát kanceláře i zavírat, pokud nejsme přesvědčeni, že plní náročné standardy. Nikdy nebudeme preferovat kvantitu nad kvalitou,“ vysvětluje Jan Hrubý.
Na druhou stranu se během podzimu podařilo prodat hned několik nových franšíz a další smlouvy by měly být podepsány v následujících týdnech. „Kromě toho se chystá kompletně nový software pro makléře, připravujeme změny v systému vzdělávání a chystáme i další inovace, které by měly síť dále posunout,“ doplňuje Hrubý. Kormě uvedených změn je dalším výborným ukazatelem dlouhodobě se zvyšující průměrná produktivita makléřů sítě.

Co čeká realitní trh v roce 2020?
Komentář generálního ředitele:

1. Realitní zákon bude účinný od začátku března letošního roku.

Zákon považujeme za zásadní průlom v kultivaci realitního trhu. Tlak na kvalitu se dotkne každého subjektu, který se tomto segmentu pohybuje. Jednoznačně pozitivně vnímáme především omezení úschov na účtech realitních kanceláří. Konečně na našem trhu dojde k výraznější ochraně klienta, kterou považujeme za klíčovou. Rozhodně se neobáváme zdražování služeb nebo zhoršení podmínek pro klienty.
Pro RE/MAX neznamená současné znění zákona žádné zásadní změny, interní standardy jsou dlouhodobě nastaveny výše, než bude chystaná legislativa vyžadovat. Kromě toho jsme s naší RX Akademií prošli akreditací Ministerstva pro místní rozvoj. Díky tomu můžeme nabízet kurz Obchodník s realitami, určený pro všechny makléře v rámci celé ČR, kteří nesplní podmínku vzdělání nebo praxe.

1. Ceny nemovitostí neklesnou

I přes různé zaručené zprávy stále neexistuje reálný důvod pro pokles cen nemovitostí. Opatření ČNB má vliv na počet poskytnutých hypoték. Snížení poptávky však není tak vysoké, aby vyrovnalo nabídku.

• Ve slabších regionech budou ceny selektivně stagnovat (u starších a méně atraktivních nemovitostí), u novostaveb či ve výjimečných lokalitách budou nadále růst.
  • Ve velkých městech (Praha, Brno, Plzeň a další) je neustále větší poptávka po nemovitostech než nabídka. Ceny novostaveb a kvalitních bytů na dobrých adresách dále porostou, ceny starších bytů porostou menším tempem, ovšem budou se zvyšovat.
  • Nadále poroste zájem o nájemní bydlení. Vysoká poptávka po nájmu bude zvyšovat ceny i tlak na získání nemovitosti. Tak jako v minulosti se bude stávat, že se na jeden byt bude hlásit i několik desítek zájemců. Zvýrazní se tak role makléře, který pomáhá majiteli s výběrem budoucího nájemníka.

1. Hypotéky zdraží

Objem poskytnutých hypoték se propadl téměř o 17 procent a počet dokonce o více než pětinu. Průměrná úroková sazba loňského roku byla 2,68 procenta. Banky již nemají příliš prostor pro další snižování sazeb. V letošním roce se tak dá očekávat, že průměrná úroková sazba hypoték zamíří pozvolna vzhůru. S ohledem na počet poskytnutých hypoték neočekáváme výrazně lepší výsledky než v minulém roce.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek