22. 02. 2021

Realitní trh čeká po letech růstu cen klidnější období, výnos z investičních nemovitostí se ustálí mezi 3-4 % ročně

Ceny nemovitostí na českém trhu budou v následujících letech stoupat pomaleji než během uplynulých šesti let, kdy podle dat ČSÚ vzrostly o 60 %. Podle společnosti GarantovanyNajem.cz, která se specializuje na vyhledávání a správu nemovitostí k pronájmu, stouply ceny v některých lokalitách i o více než 100 %. Jedná se zejména o Prahu, Brno či Ostravu. Zpomalení růstu cen podle společnosti ovlivní finanční limity kupujících, vysoké ceny vzhledem k příjmům domácností i budoucí dopady krize vyvolané pandemií. Průměrný výnos z investičních nemovitostí se podle analýzy společnosti ustálí mezi třemi až čtyřmi procenty ročně v závislosti na jejich lokalitě, stavu a pořizovací ceně. Poptávku podle ní pomáhá udržovat stálý zájem investorů, kteří cílí hlavně na nové a zrekonstruované byty.

Realitní trh čeká podle společnosti GarantovanyNajem.cz v následujících pěti letech mírné zpomalení růstu cen. Ty se podle Českého statistického úřadu od konce roku 2014 zvýšily o 60 %. Například v Praze, Brně nebo Ostravě však podle údajů společnosti vzrostly i o více než 100 %. „Poptávka po vlastním bydlení je v současné době stále značná a hypoteční úvěry jsou zatím relativně výhodné. Růst cen nemovitostí ale začíná narážet na finanční limity kupujících. Neudrží proto takové tempo jako v posledních letech a bude postupně zpomalovat, za několik let by ceny mohly dokonce stagnovat. Banky také pravděpodobně začnou zvyšovat úrokové sazby hypoték. Potýkáme se navíc s nekončící krizí, jejíž veškeré dopady se mohou teprve plně projevit. To vše jsou náznaky blížícího se klidnějšího období na realitním trhu,“ uvádí Tomáš Suchomel, ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.
Poptávku udržuje i zájem investorů
Svůj díl na stále vysoké poptávce po nemovitostech má podle Tomáše Suchomela také stále silný zájem o koupi bytů na investici. To je podle statistik společnosti GarantovanyNajem.cz doménou zejména třicátníků a čtyřicátníků, mimo Prahu ale i mladších věkových skupin. Investoři do nemovitostí jsou zároveň více orientovaní na výnosy z pronájmů a ze zhodnocení. „Během příštích let očekáváme, že se průměrný výnos z investičních nemovitostí ustálí mezi třemi až čtyřmi procenty ročně. A to v souvislosti s očekávaným zpomalením růstu cen. V Praze se budou výnosy pohybovat spíše kolem spodní hranice tohoto intervalu. Například v Brně se ale budou výnosy pohybovat naopak u jeho horní hranice,“ vysvětluje Tomáš Suchomel, a dodává: „Kromě samotné koupě nemovitostí je ale možné investovat i do dluhopisů k nim. Díky tomu lze vydělávat z nájmu bytů, které jsou jejich prostřednictvím nakoupeny, a to s garantovaným úrokem přes pět procent ročně.“
Malé byty v univerzitních městech
Typický investiční byt nepřesahuje podle statistik společnosti GarantovanyNajem.cz užitnou plochu 50 m2. Jedná se o garsoniéry, případně byty s dispozicemi 1+kk či 2+kk. Naopak nejméně populární na investici jsou rodinné jednotky typu 3+1 či 3+kk s rozlohou nad 70 m2. Mezi nejperspektivnější lokality pro investici patří zejména univerzitní města. Právě vysokoškolští studenti jsou totiž jedním z hlavních hybatelů realitního trhu. „Vedle menších bytů také investorům radíme zaměřit se na nové nebo alespoň zrekonstruované nemovitosti, které vyžadují minimální provozní náklady. Nové bytové domy zase mají výhodu v nízkých odvodech do fondu oprav SVJ. I přes očekávané zpomalení růstu cen bude nicméně stále platit to, že pořízení nemovitosti se z dlouhodobého hlediska většinou vždy vyplatí. V horizontu deseti a více let bude jejich hodnota jistě vyšší než nákupní, i přes krátkodobé či střednědobé potenciální poklesy,“ doplňuje Tomáš Suchomel.