07. 12. 2018

Subjekty:
EKOSPOL

Růst stavebnictví neustává, bytová výstavba vázne. V říjnu se v Praze nezačal stavět ani byt

Růst českého stavebnictví letos nekončí, i v říjnu rostla stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o devět procent. Daří se hlavně pozemnímu stavitelství (nárůst o 11,6 procenta), přidávají ale i inženýrské stavby (plus 7,7 procenta). Naopak bytová výstavba je stále v krizi, meziročně bylo v říjnu podle ČSÚ zahájeno v celé ČR o 1,7 procenta bytů méně. Pokud jde pouze o bytové domy, tak tam je pokles více než třetinový (35,4 procenta). Alarmující zůstává situace v Praze, kde se v říjnu nezačal stavět ani jediný nový byt v bytovém domě.

1. 20. 78. 13. 61. 36. To nejsou čísla tažená ve Sportce, ale počty nově zahájených bytů v bytových domech na území hlavního města v jednotlivých měsících. 56 v září, 20 v červenci, 78 v červnu, 13 v březnu, 61 v únoru a 36 v lednu. Na tato výmluvná čísla navázal říjen, kdy se nezačal stavět ani jeden jediný byt. Můžeme tak konstatovat, že se bytová výstavba v Praze zcela zastavila!

Pouze ve dvou měsících roku se totiž letos dá mluvit o jakési bytové výstavbě. A to ještě dubnová čísla zkresluje jeden velký projekt v Modřanech s 800 byty. Přestože investor začal zatím stavět pouze zhruba jednu třetinu bytů, statistici je započítali všechny. I s tímto zkreslením se však dostaneme k tomu, že se v hlavním městě letos začalo stavět jen 1663 nových bytů v bytových domech. To je extrémně málo. Vzhledem k tomu, že do konce roku statistikům zbývají k dopočítání statistiky pouze dva v podstatě zimní měsíce, nedá se očekávat, že by se tato tristní čísla příliš změnila.
Co se však musí změnit zcela určitě, je přístup radnic a hlavně jednotlivých stavebních úřadů k bytové výstavbě. Nemůžeme déle čekat, až se nové vedení magistrátu a městských částí ve svých funkcích rozkouká. Na to je příliš pozdě. Hlavní prioritou všech musí být rozběhnutí v současnosti zamrzlé bytové výstavby. Není přitom potřeba vymýšlet složitosti a čekat na změnu stavební legislativy. V povolovacím procesu jsou desítky, ne-li stovky rezidenčních projektů s mnoha tisíci byty. Stačí, aby jim stavební úřady daly prioritu a přestaly jejich schválení dále odkládat. Bez nových velkých bytových projektů se totiž z tohoto marasmu jen tak nevyhrabeme.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek