16. 03. 2023

SAS: Etické využívání dat je základem rozvoje umělé inteligence

Trh s GAI (generativní umělá inteligence) poroste podle odhadu společnosti SAS meziročně o 34 procent. Do roku 2030 dosáhne objemu 110 miliard dolarů. Generativní umělá inteligence je označení, které se používá k popisu jakéhokoli typu umělé inteligence (AI), kterou lze použít k vytvoření nového textu, obrázků, videa, zvuku, kódu nebo syntetických dat.

Experti SAS proto připomínají veřejnosti nebezpečí nevhodného používání technologií, které vytvářejí audiovizuální, grafický a textový obsah. Pro vlády, podniky a mezinárodní instituce by mělo být vytvoření rámce pro regulaci etického využívání dat prioritou.

„Velká moc vyžaduje velkou zodpovědnost. Nejdůležitější je uvědomit si, že všichni vytváříme a spotřebováváme data. Každý z nás musí být odpovědný za jejich etické použití. Prvním krokem je zvýšit obecné povědomí o problémech datové etiky v organizacích. Pak bychom prostřednictvím spolupráce mezi byznysem, vládami a organizacemi dospět k vývoji systémových řešení a regulací, které zajistí, že algoritmy, jako každý jiný nástroj, budou používány zodpovědně a že jejich závěry a dopady budou plně vysvětlitelné,“ uvedl ředitel české pobočky SAS Institute Petr Šlajchrt.

Podle odborníků SAS by se zásady a předpisy související s umělou inteligencí měly zaměřit na data, která jsou základem algoritmů. Společnosti vytvářející inovace založené na umělé inteligenci se musí postarat o jejich etické shromažďování a používání. Všichni by se v této oblasti měli řídit jasnými pravidly.

Pozornost by měla být věnována také potřebě odpovídajících právních předpisů. Silně regulovaná odvětví – jako jsou finanční služby a zdravotnictví – mají různé priority, pokud jde o zpracování a ochranu údajů, které uchovávají. Například v bankovnictví bude primárním cílem nejen z etického důvodu, ale také obchodního, zabránit phishingu a vyhnout se diskriminaci zákazníků.

„S daty z IoT zařízení (internet věcí) z domova bychom neměli zacházet na stejné úrovni jako s lékařskými nebo finančními daty. Realita je taková, že stále určujeme, jak budou tyto soubory dat v budoucnu využívány. Jen si představte využití dat z chytrých pečících trub a ledniček ke studiu stravovacích návyků pro životní pojištění. Řada data se rychle stane vysoce citlivými. Proto je tak důležité s nimi zacházet eticky,“ doplnil Petr Šlajchrt.

REKLAMA

Společnost SAS navrhuje etický model založený na orientaci na člověka, transparentnost, soukromí, bezpečnost a inkluzivitu jako výchozí bod pro odpovědné používání generativní umělé inteligence.

Zatímco termín generativní umělá inteligence je často spojována s ChatGPT a padělky, tato technologie byla zpočátku používána k automatizaci opakujících se procesů používaných při digitální korekci obrazu a digitální korekci zvuku.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu