24. 09. 2020

Smluvní pokuty se vracejí do nájemních smluv. Proč je to dobrá zpráva i pro poctivé nájemníky?

Novela občanského zákoníku vrátila od 1. července 2020 pronajímatelům nemovitostí možnost zahrnout do nájemní smlouvy smluvní pokuty. Ty nesmějí dohromady s vratnou kaucí neboli jistotou přesáhnout tři měsíční nájmy, a při jejich uplatnění se posuzuje též jejich přiměřenost danému prohřešku. Možnost smluvní pokuty však neslibuje výhody jen pro pronajímatele. Poctiví nájemníci se díky ní mohou dočkat nižších jistot, což pro ně sníží jednorázovou finanční zátěž spojenou s nájemním bydlením.

Smluvní pokuty byly do konce roku 2013 běžnou součástí smluv o pronájmu nemovitosti. V roce 2014 je však zrušil nový občanský zákoník, aby narovnal nesouměrný právní vztah mezi majitelem a nájemcem. Pokud nájemní smlouva i přes zákaz smluvní pokutu obsahovala, taková pokuta byla neplatná. Letošní novela občanského zákoníku, jež vstoupila v účinnost 1. července, možnost smluvních pokut do smluv opět vrací.
„Jakkoliv to může vypadat, že novela zákona opět posílila stranu pronajímatelů, smluvní pokuty jsou i v zájmu poctivých nájemníků. Slouží totiž především jako ochrana pronajímatelů proti nepoctivým nájemcům, kteří porušují pravidla a dohody, čímž nájemní bydlení svým způsobem zdražují pro všechny. Bez možnosti smluvní pokuty měli pronajímatelé v ruce jen jedinou pojistku, a to takzvanou jistotu. Tu ale museli nájemníci složit naráz a předem, což pro ně mnohdy představovalo poměrně velkou finanční zátěž,“ vysvětluje Štěpán Smoleja, vedoucí právního oddělení společnosti UlovDomov.cz, která provozuje stejnojmenný realitní inzertní portál a také službu Ideální nájemce, jenž spravuje portfolio bytů v celkové hodnotě přes 6 miliard korun.
Smluvní pokutu navíc novela občanského zákoníku limituje, a to právě ve spojitosti s výší jistoty. Tyto dvě položky nesmějí dohromady činit více, než kolik činí trojnásobek měsíčního nájemného. Navíc se přihlíží i k tomu, zda je smluvní pokuta v případě jejího uplatnění přiměřená prohřešku. „Smluvní pokuta se nejčastěji uděluje za pozdní či žádnou úhradu nájemného nebo zálohových plateb, porušování domovního řádu, rušení nočního klidu, znečišťování společných prostor, a za poškozování bytu či zpoždění s jeho odevzdáním zpět pronajímateli. Pokud se ale nájemník proti pokutě ohradí, bude nutné v konkrétních případech posoudit, zda je přípustná a v přiměřené výši,“ říká Štěpán Smoleja.
Na smluvní pokutě se obě strany rovněž musejí dohodnout v nájemní smlouvě. Pokud by se navíc smluvní pokuta vázala k prohřešku, kterého se nájemník dopustil do 30. června tohoto roku, tedy před účinností novely, není jeho povinností pokutu zaplatit.