05. 10. 2020

Stavebko v letošním roce potvrzuje sílu a stabilitu

Stavební spoření v letošním roce ukazuje svou sílu a stabilitu. Přes nepříznivý ekonomický vývoj a řadu nejistot roste se zvyšuje prodej úvěrů, zájem o stavební spoření je stabilní.

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) poskytla v letošním roce úvěry a meziúvěry ze stavebního spoření v objemu 17,2 miliardy korun, meziročně to je o 15 procent více. „Letošní rok naplno ukázal, že stavební spoření a jeho úvěry mají na trhu pevné místo a nejlépe se jejich síla a stabilita ukazuje právě v době nejistoty a výkyvů trhů,“ komentoval výsledky místopředseda představenstva ČMSS Jochen Maier.
„Češi chtějí bydlet lépe a úvěr od stavební spořitelny jim pomůže jak s drobnou rekonstrukcí za několik desítek tisíc, tak i s koupí nemovitosti v řádu desítek milionů,“ dodal. Přestože ve zbytku roku může dojít ke krátkodobému poklesu poptávky, dlouhodobý výhled je pro úvěry od stavebních spořitelen pozitivní. „Vše bude záviset na tom, jak dlouho bude současná situace trvat a zda může dojít k dalšímu zastavení ekonomiky. Nicméně už letošní rok ukázal, že dopad na stavební spoření by byl pouze dočasný a nijak zásadní,“ dodal.
Stavební spoření je dlouhodobě mezi zabezpečenými produkty nejoblíbenější cestou ke zhodnocení úspor. Jako jeden z mála bezpečných způsobů spoření pravidelně poráží inflaci, jeho aktuální výnos se pohybuje mezi třemi a čtyřmi procenty. Stabilní proto letos zůstávái zájem o spoření. ČMSS do září uzavřela 119.178 spořicích smluv, tj. o 5 % méně než v loňském velmi silném roce. Průměrná výše cílové částky přitom vzrostla o 7 % na 370 tisíc korun.
„Lidé si uvědomují, že je dobré mít rezervu na horší časy a nečekané situace. A v dobách nejistého vývoje akciových či finančních trhů chtějí své úspory především ochránit. Proto se i v letošním roce ve velkém obracejí ke stavebku,“ vysvětlil Jochen Maier. ČMSS, známá také jako Liška, je největší stavební spořitelnou v ČR, aktuálně má 1,3 milionu klientů.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek