20. 10. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Stavební firmy letos v Praze dokončily nejméně nových bytů za posledních sedm let

Nedostatek dostupných bytů na pražském trhu se neustále prohlubuje. Stavební firmy letos dokončily nejméně nových bytů za posledních sedm let. Od začátku roku do konce srpna jich Český statistický úřad (ČSÚ) v rámci nové výstavby eviduje 3010. To je o 554 méně než za stejné období loňského roku a o 905 bytů méně než o dva roky dříve. Méně nových bytů stavební firmy v Praze dokončily už jen v roce 2013.

Potvrzuje se tak nedostatek povolených rezidenčních projektů, které by trh zásobovaly potřebnými novými byty. Hlavním problémem je zablokovaný proces povolování nových staveb, kvůli kterému trvá získání všech povolení pro výstavbu průměrně velikého bytového projektu pět i více let. Komplikací je také vyčerpaný a mnoho let neaktualizovaný územní plán, který už nenabízí dostatek pozemků vhodných pro bytovou výstavbu.
Výsledkem je prohlubující se nedostatek dostupných nových bytů na pražském trhu a s tím související neustálý růst cen nového bydlení.
V poslední době se nicméně zdá, že se některé dlouholeté problémy konečně podaří vyřešit. Vedení pražského magistrátu už začalo intenzivně spolupracovat s developery na odblokování velkých rozvojových území, kde by v následujících letech mohly vyrůst desítky tisíc nových bytů. Řeč je o největších v současnosti zanedbaných brownfieldech, ze kterých vzniknou nová centra plná života. Jedním z takových je náš areál na Zličíně, který proměníme v moderní městskou čtvrť s rozlehlým parkem, mateřskou a základní školou, množstvím obchodů a sportovišť a dvěma tisícovkami bytů.
Otázkou však zůstává, zda se podaří výrazně zrychlit povolovací proces. Ve sněmovně je vládní návrh nového stavebního zákona, který může současnou tristní situaci odblokovat a získávání razítek výrazně urychlit. Musel by se ale schválit včas ještě před parlamentními volbami v příštím roce. Pokud to poslanci a senátoři nestihnou, celá náročná práce na nové stavební legislativě spadne pod stůl a bude se muset začít znovu. A bytová výstavba, potažmo celé české stavebnictví bude dalších mnoho let hledat své pomyslné dno.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s