17. 08. 2022

Stavební práce i materiál nadále zdražují, dostupnost vlastního bydlení zůstává špatná

Špatně dostupné stavební materiály a nedostatek vhodných pracovníků ženou ceny ve stavebnictví neustále vzhůru. To je špatná zpráva nejen pro veřejné investory financující potřebnou infrastrukturu, ale také pro všechny zájemce o vlastní bydlení. Výrazně si totiž připlatí. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v červenci meziročně o 21,7 procenta. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily o 13 procent.

Situace ve stavebnictví je nyní velmi nepředvídatelná. Ceny rostou tak rychle, že co platilo ještě před týdnem, dnes už platit nemusí. Týká se to hlavně cen, které stavební firmy nejsou schopné držet déle než několik týdnů. Nedostatek volných kapacit ale vede k tomu, že firmy nabízí volné termíny až za mnoho měsíců. V takovém případě ale nikdo nedokáže říct, kde se v té době budou ceny pohybovat. Pro investora je tak jakékoliv uzavření smlouvy nyní spíše sázkou do loterie.

Jistotu nemají ani ti, kteří smlouvy už uzavřeli, a to včetně velkých veřejných investorů. Firmy, které v minulosti vyhrály výběrové řízení s cenou hodně na hraně, raději zaplatí smluvní pokutu za vypovězení smlouvy, než by riskovaly ještě větší ztrátu realizací zakázky za nyní nereálnou cenu. Některým firmám ani tento trik nepomůže a zkrachují. První vlaštovka se už objevila v minulých dnech, kdy soud zahájil insolvenční řízení s poměrně významnou stavební firmou z Lovosic.

Velký problém mají i lidé, kteří chtěli letos zahájit stavbu vlastního bydlení. Každé zdržení zásadně prodražuje výstavbu, u rodinného domu to může být i o stovky tisíc korun měsíčně. Zatímco ještě loni by stavba menšího rodinného domu (bez pozemku) vyšla investora na pět milionů korun, letos za stejný rozsah prací a použití stejných materiálů zaplatí o milion korun více. A to už je poměrně zásadní problém, který mnohým rodinám překazí naplnění snů o vlastním bydlení.

Autor: Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol