15. 03. 2019

Stavebnictví – leden 2019: Meziroční pokles produkce nepřekvapil

Stavební produkce v lednu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 13,2 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 2,9 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 0,5 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 17,3 %. Meziročně bylo zahájeno o 15,3 % bytů více. Dokončeno bylo o 28,2 % bytů více.

Stavební produkce1 v lednu 2019 byla reálně meziměsíčně vyšší o 2,9 %. Meziročně klesla o 13,2 % a za tímto poklesem stála vysoká srovnávací základna z loňského roku. Leden 2018 byl v České republice mimořádně teplý a příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům provádět veškeré stavební práce bez omezení. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 13,1 % (příspěvek -10,8 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se meziročně snížila o 13,7 % (příspěvek -2,4 p. b.). Bez očištění byla produkce meziročně nižší o 13,2 % (leden 2019 měl stejný počet pracovních dnů jako leden 2018).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 ve stavebnictví se v lednu 2019 meziročně zvýšil o 0,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v lednu 2019 meziročně vzrostla o 4,2 %.

Stavební úřady v lednu 2019 vydaly 6 078 stavebních povolení, meziročně o 0,5 % více. Orientační hodnotatěchto staveb dosáhla 30,8 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 vzrostla o 17,3 %.

Počet zahájených bytů v lednu 2019 meziročně vzrostl o 15,3 % a dosáhl hodnoty 2 797 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 5,5 %, v bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 67,1 %.

Počet dokončených bytů v lednu 2019 meziročně vzrostl o 28,2 % a činil 2 753 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 29,1 %, v bytových domech vzrostl počet dokončených bytů o 34,5 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v prosinci 2018 v EU28 meziročně vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,5 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,9 % a inženýrské stavitelství se zvýšilo o 5,1 %. Údaje za leden 2019 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 3. 2019.

* * *

V Rychlé informaci Stavebnictví byl upraven text týkající se indexu stavební produkce a nově jsou zdůrazněny údaje očištěné o vliv počtu pracovních dnů. Zároveň dochází ke změně v publikování údajů o zaměstnanosti, kdy namísto absolutních hodnot za soubor stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci jsou publikovány pouze meziroční indexy za celou statistickou populaci podniků s převažující stavební činností.

___________________
Poznámky:

Meziroční vývoj stavební produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.

Ukazatele týkající se zaměstnanosti ve stavebnictví se vztahují k celé populaci podniků s převažující stavební činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců ve stavebnictví nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek