09. 04. 2021

Stavebnictví se propadalo i v únoru, dolů šlo pozemní stavitelství a klesla i bytová výstavba

Stavebnictví v Česku i letos pokračuje v nastoleném trendu a propadá se. V únoru klesla stavební produkce meziročně o 11 procent, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Propadlo se hlavně pozemní stavitelství, které ve srovnání se stejným měsícem loňského roku ubralo 13,8 procenta. Nižší byla i bytová výstavba, v celém Česku bylo zahájeno o 8,9 procenta bytů méně a dokončeno bylo o 15,6 procenta bytů méně než loni v únoru.

Nejvíce se letos začaly nové byty stavět už tradičně ve Středočeském kraji, kde jich ČSÚ od začátku roku eviduje už 1036. Druhá je s 976 zahájenými byty Praha následovaná třetím Jihomoravským krajem (472 zahájených bytů).
Také z pohledu dokončených bytů kralují letos střední Čechy, kde se dokončilo 866 nových bytů. Druhé je opět hlavní město s 759 dokončenými byty a třetí Moravskoslezský kraj (433 dokončených bytů), který o pouhé dva dokončené byty předstihl kraj Jihomoravský.
České stavebnictví výrazně zasáhla koronavirová krize a dá se očekávat, že propad bude pokračovat i v dalším období s tím, jak bude stát i soukromí investoři omezovat své investice do staveb a infrastruktury. Celý sektor navíc dlouhodobě trápí katastrofální stavební legislativa, která patří k nejsložitějším na celém světě. Současné zákony a předpisy nové výstavbě spíše brání, než aby ji povolovaly.
Změnu přinese až zcela nový zákon, o kterém mají v nejbližší době jednat poslanci. Doufám, že se ho podaří schválit v podobě navrhnuté poslancem Kolovratníkem a doporučeném hospodářským výborem sněmovny. Jen ten umožní odblokovat zaseknutý proces povolování nových staveb a zásadně urychlí výstavbu. Jasně oddělí státní správu od místní samosprávy a eliminuje tím zásahy lokálních politiků do stavebního procesu. Snad se podaří tento nejdůležitější zákon letošního roku schválit včas. Moc času do voleb totiž nezbývá.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.