21. 02. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Středočeský kraj o post lídra bytové výstavby jen tak nepřijde, začalo se v něm stavět nejvíc bytů

21. 2. 2020 Praha – Největší boom bytové výstavby zažívá v posledních letech Středočeský kraj, který v tomhle ohledu překonal dlouholetou jedničku – hlavní město Praha. Loni ve středních Čechách firmy dokončily nejvíce nových bytů ze všech krajů a tento trend bude s největší pravděpodobností pokračovat i letos. Středočeský kraj totiž loni dominoval i statistikám zahájených bytů, celkem se jich v tomto kraji začalo nově stavět 5882. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu ČSÚ).

Praha skončila jen o jediný byt na druhém místě, třetí pak se 4162 zahájenými byty skončil Jihomoravský kraj. Dvoutisícovou hranici pak překonal už jen jeden kraj – Moravskoslezský (2737 zahájených bytů). Naopak nejmenší bytová výstavba tradičně zůstává na Karlovarsku (694 zahájených bytů) a Ústecku (927 zahájených bytů).
Praha i přes mimořádný nárůst zahájených bytů v loňském roce stále nestíhá stavět dostatek bytů a deficit bytového fondu v hlavním městě zůstává velmi vysoký. Bytovou výstavbu kromě extrémně složitého povolovacího procesu komplikuje také neaktualizovaný územní plán, kvůli kterému chybí dostatek pozemků připravených pro výstavbu větších rezidenčních projektů. Na druhou stranu je nutné zdůraznit, že díky prvnímu náměstkovi primátora Petrovi Hlaváčkovi a jeho týmu se povolování bytových projektů v mnoha oblastech pohnulo výrazně kupředu. Další výrazný posun by se mohl projevit už v následujících měsících,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
I statistiky zahájených bytů potvrzují dlouhodobý trend, že lidé mimo hlavní město preferují k bydlení hlavně vlastní rodinné domy. Z 5883 zahájených nových bytů ve Středočeském kraji jich 5179 bylo právě v rodinných domech a jen 663 začaly firmy stavět v rámci bytového domu. Podobně je to i ve všech ostatních krajích s výjimkou Karlovarského, kde se bytové i rodinné domy na nově zahájené výstavbě podílí takřka stejně (357 zahájených nových bytů v rodinných domech a 336 zahájených nových bytů v bytových domech). Naopak v Praze jednoznačně dominuje výstavba bytových komplexů s 5429 zahájenými novými byty. Jen 355 nových bytů začaly firmy v hlavním městě stavět v rodinném domě.
Stále zde hraje roli to, že stavba rodinného domu i s pozemkem vyjde v regionech levněji, než pořízení vlastního bytu v hlavním městě. Rozsáhlejší výstavbě ve Středočeském kraji nahrává hlavně přetrvávající nedostatek dostupných bytů na pražském trhu. Za hranice města více míří i lidé, kteří v něm zůstávají zaměstnaní. Kvůli tomu, že v probraných cenících pražských developerů nenalezli pro ně vhodný byt, musí se spokojit s bydlením dále od práce a každodenním dojížděním. Vrací se tak, byť z jiného důvodu, vlna suburbanizace z devadesátých let minulého století, kdy lidé ve velkém utíkali do satelitních městeček v okolí větších aglomerací,“ doplňuje developer Korec.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek