Téměř 20 % lidí nevystačí se svými finančními rezervami ani měsíc

V Praze dne 25. března 2020 Více než 40 % lidí lituje, že nemá v současné době naspořeno více peněz. Téměř 20 % lidí se svými finančními rezervami pak nevystačí ani měsíc. Vyplývá to z průzkum Češi a finanční rezervy, který pro Modrou pyramidu v těchto dnech realizovala nezávislá výzkumná agentura Ipsos.

Podle výsledků průzkumu vystačí s finanční rezervou alespoň na půl roku 24, 6 % Čechů, na čtvrt roku 29,6 % a minimálně na měsíc pak 26,3 %. Celkem 19,5 % lidí pak se svými financemi nevystačí vůbec. “I toto nelehké období, které nyní v souvislosti s šířením nákazy koronaviru COVID-19 prožíváme, s sebou logicky přináší otázku financí a zda mají lidé pro všechny případy naspořeno. Z našeho průzkumu jsme zjistili, že skoro 20 % lidí by s financemi nevystačilo. Jednalo se především o mladé lidí do 35 let,” říká Pavel Jirák, generální ředitel Modré pyramidy.
I přesto svou současnou situaci lidé popisují jako dobrou nebo spíše dobrou (58 % dotázaných) a jen 6,4 % jako špatnou. Klienti Modré pyramidy mají na svém účtu stavebního spoření v průměru naspořeno 124,7 tis. Kč (údaj k 29.2.2020)
Sběr dat proběhl on-line od 12. do 17. 3. 2020 a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18-99 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, místa a velikosti bydliště a vzdělání. Výzkum realizovala nezávislá výzkumná agentura Ipsos.