19. 04. 2021

Úroky z hypoték se dle očekávání dostaly v březnu na hranici 2 %. Potvrzuje se tak trend mírného růstu, který bude pokračovat i v dalších měsících

Úrokové sazby úvěrů na bydlení v březnu mírně vzrostly z únorových 1,98 % na 2 %. Podle Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů se tak od začátku roku začíná pozvolna projevovat trend očekávaného zvyšování sazeb až o 0,3procentního bodu. Průměrná výše hypotéky činila v březnu 2 918 730 korun.

Březnová data Indexu dávají za pravdu předchozím očekáváním z měsíce února. Průměrná úroková sazba hypotéky už sice dosáhla 2% hranice, ale o dramatickém růstu určitě hovořit nelze. „Důvodem je fakt, že se aktuálně stále zpracovávají a podepisují hypoteční úvěry z předchozích měsíců. Výraznější zvyšování úrokových sazeb, k němuž přistoupila většina bank navzdory tomu, že ČNB ponechala sazby beze změny, se v Indexu projeví s určitým zpožděním,“ vysvětluje Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.
Zatímco v březnu loňského roku činila průměrná výše hypotéky 2 421 227 korun, letos v březnu už to byla částka 2 918 730 korun. I když hypotéky začínají zdražovat, zájem Čechů o ně rozhodně neupadá. Nahrává jim jednak snížení daní způsobené zrušením superhrubé mzdy, a jednak fakt, že v době koronavirových omezení neutrácejí za cestování, kulturu, sport a další koníčky. Současně se zvýšil jejich zájem o chaty a chalupy, k jejichž nákupu také využívají hypoteční úvěr.
„Vzhledem k enormnímu zájmu o hypotéky jsou téměř všechny bankovní ústavy nuceny prodloužit dobu na zpracování hypotečních úvěrů. Situaci při zpracování samozřejmě také komplikuje epidemická situace v zemi, respektive hygienická opatření a postupy bank k zamezení případné nákazy na pracovišti. Další komplikací je samozřejmě uzavření školek a škol a distanční výuka, která ztěžuje práci mnoha zaměstnancům bank, kteří zpracovávají žádosti o hypotéku. U některých bank tak dochází ke zdržení v rámci několika dní, u jiných se čekání na schválení hypotéky může protáhnout výrazně více,“ popisuje aktuální situaci Martin Novák.
Podle něj by žadatelé o hypotéku měli průběžně sledovat, jak si jednotlivé banky vedou s ohledem na délku zpracování žádosti. Je velmi důležité komunikovat nejen s bankou, ale také se všemi účastníky realitní transakce, zejména v případě nákupu nemovitosti. Žadatelé by měli být nanejvýš obezřetní, pokud jde o lhůty v kupní smlouvě a nastavení případných pokut. Jakékoli zdržení při schvalování hypotéky je samozřejmě nutné co nejdříve oznámit prodávajícímu.