12. 10. 2022

Úvěr na bydlení pod 4 %? U stavebních spořitelen nic neobvyklého

Průměrné úrokové sazby nově poskytnutých hypoték rostou už několik měsíců v řadě a od června se pohybují nad hranicí 5 %. Přesto stále existují úvěry na bydlení, které lze získat za méně než 4 %. Průměrná sazba úvěrů ze stavebního spoření se totiž podle dat České národní banky dlouhodobě pohybuje pod touto hranicí a v srpnu dosáhla hodnoty 3,71 %. Oproti červenci dokonce klesla o 0,18 procentního bodu.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů již více než rok rostou. Podle ČBA Hypomonitoru nabízely banky v srpnu nové hypotéky za průměrnou sazbu 5,8 %. Každé zvýšení sazby přitom nutně znamená i vyšší měsíční splátku, podle výše úvěru třeba až o několik tisíc korun.

Vhodnou alternativou přitom může být úvěr ze stavebního spoření. Jeho úroková sazba totiž smí být ze zákona nejvýše o tři procentní body vyšší než úroková sazba z vkladů. „V době nízkých úrokových sazeb nabízely stavební spořitelny, stejně jako banky, nízké sazby na spořicích produktech. To, co se tehdy zdálo nevýhodou, je dnes naopak pro zájemce o půjčku na bydlení velkým benefitem. Pokud jsou totiž vklady klientů úročeny na základě dříve uzavřených smluv jedním procentem, nesmí úroková sazba úvěru ze stavebního spoření překročit čtyři procenta. A to ani v době, kdy sazby hypoték již téměř atakují šestiprocentní hranici,“ vysvětlil Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Zároveň doplnil, že na tyto podmínky dnes dosáhnou přibližně 2 miliony lidí. „Úrokové sazby úvěrů ze stavebního spoření jsou sjednávány v okamžiku uzavření smlouvy o stavebním spoření a jsou neměnné. Stavební spořitelny mají přitom uzavřeno přes tři miliony takových smluv a u větší části z nich již mají klienti na řádný úvěr nárok.“

Tyto výhodné úrokové sazby přitom platí jak pro úvěry od stavebních spořitelen zajištěné nemovitostí (hypotéky), tak i pro úvěry poskytované bez zajištění. Podmínkou je, že musí být použity na financování bytových potřeb, tedy například na výstavbu nebo koupi domu či bytu, ale i na jeho rekonstrukci, přestavbu nebo v poslední době i na oblíbenou modernizaci za účelem snížení energetické náročnosti bydlení. Maximální výše úvěru je dána rozdílem mezi cílovou a naspořenou částkou a může se pohybovat od desítek tisíc až po miliony korun. To je rozdíl oproti hypotékám, které musí být vždy zajištěny nemovitostí, a maximální částka, kterou lze poskytnout, je dána cenou nemovitosti, maximálně však 80–90 % její hodnoty. Detailní podmínky poskytnutí úvěru je třeba si ověřit u příslušné stavební spořitelny.