11. 02. 2019

V roce 2018 narostla ochota dlužníků splácet dluhy

Platební morálka u zadlužených Čechů se dále zlepšila. V roce 2018 vzrostla průměrná částka, kterou čeští dlužníci hradí z nesplacených pohledávek, o 13 procent. Podle odborníků ze sektoru inkasa pohledávek zlepšení značí vzrůstající ochotu dlužníků své závazky řešit. O čtvrtinu narostl také počet uzavřených splátkových dohod. Lepší platební morálku mají zejména ženy, z jednotlivých regionů pak obyvatelé Prahy a Plzeňského kraje. Nejhůře na tom jsou lidé z Vysočiny. Vyplývá to z celoročních statistik inkasní agentury EOS KSI.

Průměrná částka, kterou dlužníci poukazují na úhradu dluhů ze svých příjmů, se v roce 2018 zvýšila na 2200 Kč. „Tento výsledek ovlivňuje především stále se lepšící ekonomická situace dlužníků. Mzdy loni rostly nejrychleji za posledních 10 let. Je proto pozitivní, že Češi nepodléhají vidině většího utrácení, ale naopak mnohem odpovědněji vyrovnávají své závazky,“ hodnotí Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI, a doplňuje: „K výraznému nárůstu o 23 procent došlo také v rámci úspěšnosti při sjednávání nových splátkových dohod. V tomto ohledu jsou mnohem odpovědnější ženy.“
Rozdíly ve splácení představují také jednotlivé regiony. Mezi kraje s nejvyšší průměrnou splátkou letos patří Jihočeský kraj (2951 Kč) a Praha (2709 Kč). Naopak nejméně dlužníci splácí v Karlovarském kraji (1659 Kč). Nejlepší disciplínu v dodržování splátkového kalendáře mají v Praze a Plzeňském kraji (necelých 36 procent dlužníků zde dodržuje splátkové dohody), nejhorší pak na Vysočině (27 procent). Co do sjednávání nových splátkových dohod se nejvíce dařilo v Královehradeckém kraji (40 procent).
„Domácnosti i firmy by se měly připravovat na stále více skloňovaný pokles ekonomiky, a tedy i zhoršení jejich situace. Dlužníkům doporučujeme nové závazky přijímat obezřetně a ty stávající vyrovnávat i nadále po stále větších částkách. Zejména je vhodné vytvářet rezervy pro případ poklesu příjmů. Podnikům radíme si své pohledávky v každém případě zajistit,“ uzavírá Vladimír Vachel.
Tisková zpráva EOS KSI

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek